Răspuns :
Salut!
Să ne reamintim:
Atributul este partea secundară de propoziție care determină un substantiv, o locuțiune substantivală , un pronume sau un numeral cu valoare substantivală.
Răspunde la întrebările: care? ce fel de? al (a, ai, ale) cui? cât (câtă)? câți (câte)? al câtelea? a câta?
a.) Mi-am vopsit geaca pe care am primit-o în copilarie, la aniversarea mea de șapte ani, de la matușa Georgeta.
mea - atribut adjectival exprimat prin adjectiv pronominal posesiv, se acordă în gen, nr.și caz cu ”aniversarea”;
de ani - atribut substantival prepozițional exprimat prin substantiv comun precedat de prepoziția simplă ”de”;
șapte - atribut adjectival exprimat prin numeral cardinal cu valoare adjectivală, se acordă în gen, nr. caz cu ”ani”;
Georgeta - atribut substantival apozițional (după noua gramatică - doar apoziție) exprimat prin substantiv propriu;
b.) Ne vom întalni la terenul de tenis pentru a ne bucura de zilele de vară care au un farmec aparte.
de tenis - atribut substantival prepozițional exprimat prin substantiv comun precedat de prepoziția simplă ”de”;
de vară - atribut substantival prepozițional exprimat prin substantiv comun precedat de prepoziția simplă ”de”;
aparte - atribut adjectival exprimat prin adjectiv propriu-zis invariabil;
c.) Atitudinea față de prieteni trebuie să fie mereu deschisă.
față de prieteni - atribut substantival prepozițional exprimat prin substantiv comun precedat de locuțiunea prepozițională ”față de”;
d.) Casa alor mei este modern decorată și amenajata după ultima modă.
alor mei - atribut pronominal genitival exprimat prin pronume posesiv;
ultima - atribut adjectival exprimat prin adjectiv propriu-zis, se acordă în gen, nr. și caz cu ”modă”;
e.) Gradina bunicilor este locul în care m-aș reîntoarce în orice anotimp.
bunicilor - atribut substantival genitival exprimat prin substantiv comun;
orice - atribut adjectival exprimat prin adjectiv pronominal nehotărât, se acordă în gen, nr. și caz cu ”anotimp”;
f.) Nu știu ce poveste să-i citesc vărului meu mai mic.
ce - atribut adjectival exprimat prin adjectiv pronominal relativ, se acordă în gen, nr. și caz cu ”poveste”;
meu - atribut adjectival exprimat prin adjectiv pronominal posesiv, se acordă în gen, nr.și caz cu ”vărului”
(mai) mic - atribut adjectival exprimat prin adjectiv propriu-zis, se acordă în gen, nr. și caz cu ”vărului”;
e.) Al cui palton este cel cu figuri geometrice?
al cui - atribut pronominal genitival exprimat prin pronume interogativ;
geometrice - atribut adjectival exprimat prin adjectiv propriu-zis.