Răspuns :
a) (x+4)(x-1)/(x+1)(x+4)= se simplifica x+4 de sus cu cel de jos si vine x-1/x+1 si x diferit de 4,-4,1,-1
x²+3x-4/(x²+5x+4)=[(x-1)(x+4)]/[(x+1)(x+4)]=simplificam cu x+4=(x-1)/(x+1)
conditie: numitorul sa fie diferit de 0 deci x+1≠0⇒x≠-1
domeniul de definitie este x∈R/{-1}
b)(x²-36)/(x²-6x-16)=[(x-6)(x+6)]/[(x+2)(x-8)]
conditia x+2≠0 si x-8≠0
deci x≠-2 si x≠8
domeniul de definitie este x∈R/{-2,8}
conditie: numitorul sa fie diferit de 0 deci x+1≠0⇒x≠-1
domeniul de definitie este x∈R/{-1}
b)(x²-36)/(x²-6x-16)=[(x-6)(x+6)]/[(x+2)(x-8)]
conditia x+2≠0 si x-8≠0
deci x≠-2 si x≠8
domeniul de definitie este x∈R/{-2,8}