Răspuns :
x=pret farfurie
y=pret cana
4x+y=71 y=71-4x
3x+3y=78
3x+3(71-4x)=78
3x+213-12x=78
9x=135
x=15 lei farfuria
y=71-4*15=71-60=11 lei cana
y=pret cana
4x+y=71 y=71-4x
3x+3y=78
3x+3(71-4x)=78
3x+213-12x=78
9x=135
x=15 lei farfuria
y=71-4*15=71-60=11 lei cana
Notam f-numarul farfuriilor ; c - numarul canilor.
Avem ecuatiile:
4f+c=71 (1)
3f+3c=78 (2)
Impartim ecuatia (2) la 3 si obtinem:
f + c = 26 (3)
Scadem din ecuatia (1) ecuatia (3) si obtinem
3f=45, rezulta f=15.
Inlocuim f = 15 in ecuatia (3) si va rezulta c= 11.
Avem ecuatiile:
4f+c=71 (1)
3f+3c=78 (2)
Impartim ecuatia (2) la 3 si obtinem:
f + c = 26 (3)
Scadem din ecuatia (1) ecuatia (3) si obtinem
3f=45, rezulta f=15.
Inlocuim f = 15 in ecuatia (3) si va rezulta c= 11.