Răspuns :
Acest tip de compunere are la bază autocaracterizarea, care presupune să te descrii tu, să vorbești despre tine. Ca orice compunere, și aceasta trebuie să aibă incipit, cuprins și încheiere.
Astfel:
- Incipitul compunerii îl poți contura oferind detalii generale despre tine – nume, vârstă, orașul în care locuiești, școala la care studiezi, în ce clasă ești etc. Spre exemplu:
Numele meu este … (aici îți introduci numele – exemplu: Popescu Stela). Am … (aici îți introduci vârsta – exemplu: 11 ani) și locuiesc în … (aici introduci orașul în care locuiești – exemplu: Oradea). Sunt elev/ă la (aici introduci școala la care studiezi – exemplu: Școala Generală nr. 17) în clasa … (aici introduci clasa în care ești – exemplu: clasa a IV-a). Materia mea preferată este … (aici introduci materia ta preferată, sau materiile, dacă ai mai multe – exemplu: Limba română) și aștept ora de fiecare dată cu nerăbdare!
- Cuprinsul compunerii îți recomand să fie locul unde te descrii și dezvolți despre tine. Poți oferi detalii despre aspectul fizic, despre persoanele cu care îți petreci timpul liber, ce îți place să faci în timpul liber, ce planuri de viitor ai etc. Spre exemplu:
Sunt o persoană înaltă/scundă – am … (aici introduci înălțimea ta – exemplu: 166 cm), părul meu este … (aici introduci culoare și formă – exemplu: șaten și drept), ochii mei sunt … (aici introduci culoarea ochilor tăi – exemplu: verzi; poți oferi informația că i-ai moștenit de la mama/tata/bunica, dacă este cazul). Mereu mi s-a spus că semăn mult cu mama/tata/bunicul/bunica. Când vine vorba despre mine, pot să spun că sunt o persoană curajoasă/ambițioasă/puternică/amuzantă/deșteaptă/harnică etc, iar acest lucru se vede în activitățile mele de zi cu zi. (Dacă ai ales harnică – poți spune că se observă prin faptul că ai mereu temele făcute, că o ajuți pe mama acasă etc.). Îmi petrec timpul liber citind/desenând/dansând/cântând etc, fiindcă acest lucru mă relaxează, fiind o pasiune de-a mea. Când mai cresc, mi-aș dori să devin medic/profesor/avocat etc (alegi o profesie) fiindcă … (aici oferi motivul pentru care ai ales profesia – exemplu: medic pentru că îmi place să ajut oamenii și vreau să fac bine în jurul meu.).
- Încheierea compunerii poți să o conturezi în jurul unei păreri personale despre tine, bazându-te pe părerile celor din jurul tău. Spre exemplu:
Eu cred că sunt un om bun, prietenii mei par fericiți în preajma mea, iar acest lucru mă face să cred că sunt o companie plăcută pentru ei. Îmi place să ies cu ei, mă ajută să mă relaxez, dar și să mă dezvolt, învățăm lucruri noi împreună.
Îți recomand să ai în vedere:
- Structura specifică unei compuneri - incipit, cuprins, încheiere;
- Originalitatea compunerii;
- Scrierea corectă.
Pentru a afla ce este compunerea: https://brainly.ro/tema/566
Spor la teme!
#SPJ2