Răspuns :
x×y = ( x -3)·( y -3) + 3
xoy = ( x - 2)·( y - 2) + 2
f ( x ) = x - 1
( G , ×)----------------------> ( H , o) morfism , deci
f(x × y ) = f( x ) o f (y)
x × y - 1 = ( x -1) o ( y -1)
( x -3) ·( y - 3) + 3 -1 = [ ( x - 1 - 2) · ( y -1 - 2) ] + 2
( x -3 ) · ( y - 3) + 2 = ( x - 3 ) · ( y - 3 ) + 2 , adevarat , morfism
si f(x) =bijectiva , adevarat
daca x ∈ ( 3 ; + ∞ ) ⇒ f(x) ∈ ( 2 ; + ∞ )
xoy = ( x - 2)·( y - 2) + 2
f ( x ) = x - 1
( G , ×)----------------------> ( H , o) morfism , deci
f(x × y ) = f( x ) o f (y)
x × y - 1 = ( x -1) o ( y -1)
( x -3) ·( y - 3) + 3 -1 = [ ( x - 1 - 2) · ( y -1 - 2) ] + 2
( x -3 ) · ( y - 3) + 2 = ( x - 3 ) · ( y - 3 ) + 2 , adevarat , morfism
si f(x) =bijectiva , adevarat
daca x ∈ ( 3 ; + ∞ ) ⇒ f(x) ∈ ( 2 ; + ∞ )
[tex]f:(G ,*)-\ \textgreater \ (H ,o)[/tex]
Aratam ca f este morfism
[tex]f(x*y)=f(x)o f(y)[/tex]
M1: [tex]f(x*y)=x*y-1=xy-3x-3y+12-1=xy-3x-3y+11[/tex]
M2: [tex]f(x)of(y)= (x-1)o(y-1)= (x-1)(y-1)-2(x-1)-2(y-1)+6[/tex]
[tex]xy-x-y+1-2x+2-2y+2+6=xy-3x-3y+11[/tex]
M1=M2 rezulta ca f este morfism
Pentru a studia izomorfismul avem
1)Injectivitatea
[tex]f(x)=f(y) x-1=y-1 x=y (A)[/tex] f este injectiva
2)Surjectivitatea
Oricare ar fi y ∈ H , exista un x∈ G f(X)=y
[tex]f(x)=y x-1=y x=y+1[/tex] Apartine lui H
Daca f este si injectiva si surjectiva rezulta f bijectiva
Din toate acestea trei rezulta f izomorfism
Aratam ca f este morfism
[tex]f(x*y)=f(x)o f(y)[/tex]
M1: [tex]f(x*y)=x*y-1=xy-3x-3y+12-1=xy-3x-3y+11[/tex]
M2: [tex]f(x)of(y)= (x-1)o(y-1)= (x-1)(y-1)-2(x-1)-2(y-1)+6[/tex]
[tex]xy-x-y+1-2x+2-2y+2+6=xy-3x-3y+11[/tex]
M1=M2 rezulta ca f este morfism
Pentru a studia izomorfismul avem
1)Injectivitatea
[tex]f(x)=f(y) x-1=y-1 x=y (A)[/tex] f este injectiva
2)Surjectivitatea
Oricare ar fi y ∈ H , exista un x∈ G f(X)=y
[tex]f(x)=y x-1=y x=y+1[/tex] Apartine lui H
Daca f este si injectiva si surjectiva rezulta f bijectiva
Din toate acestea trei rezulta f izomorfism