👤
SmartGuy
a fost răspuns

Varianta BAC:
 Sa se determine m ∈ R*, astfel incat intre radacinile x₁ si x₂  ale ecuatiei mx²-(m+1)x+m-1=0 sa avem relatia x₁=2x₂.
 
 Folosind Viete am facut:
   x₁+ x₂= (m+1)/m
   x₁*x₂=(m-1)/m

Mai departe cum sa procedez?


Răspuns :

Relatiile lui viete bine scrise

deci practic ai asa
x1=2x2
x1+x2=(m+1)/m
x1*x2=(m-1)/m
devine simplu daca inlocuiesti prima in celelalte doua
adica
2x2+x2=(m+1)/m, de unde scoti pe x2=(m+1)/3m
in a treia ecuatie 2x2*x2=(m-1)/m vine x2^2=m-1/2m
iei de mai sus pe x2 in functie de m si il ridici la patrat
(m+1)^2/9m^2=m-1/2m
ecuatie de grad II
7m^2-13m-2=0
delta=225
de aici m1=2
m2=-1/7.