Fie acele numere a și b cu a-b=2014
A) luam alte doua numere, le notam cu a' respectiv b' și le scriem astfel:
a'=a-201
b'=b+14
Atunci le inlocuim in a'-b'=a-201-(b+14)
a'-b'=a-b-201-14
Fiindca stim ca a-b=2014, atunci inlocuim in expresia noastra și ajungem la rezultatul:
a'-b'=2014-201-14=1799
Raspunsul este 1799.
B) De data aceasta
a'=a-258
b'=2b
Stim ca a'-b'=1000 așa ca inlocuim:
a-258-2b=1000
Deci a-2b=742.
Fiindca a-b=2014, putem să il scoatem pe a=2014+b și inlocuim in cealalta diferenta:
2014+b-2b=742
Aflam b, care va fi b=2014-742=1272
Iar a=b+2014=3286
Raspunsul final este a=3286, b=1272