1) a) [tex]-5,2 *(-\frac{12}{13})= -\frac{52}{10} * (-\frac{12}{13}) = -\frac{26}{5} * (-\frac{12}{13}) = \\ = \frac{24}{5}=4,8[/tex]
b) (-1,25) * (-0,4) = +0,5
Nota: Inmultesti numerele fara virgula si rezultatului ii dai virgula peste cate cifre sunt dupa virgula, in cazul nostru: 3, si desigur, - inmultit cu - da +.
c) [tex]\frac{1}{11} * [-3,(6)] = \frac{1}{11} * (-\frac{33}{9}) = -\frac{1}{3}[/tex]
Il scrii pe -3,(6) ca fractie ordinara ca sa-ti fie mai usor de calculat produsul.
33 cu 11 se simplifica si sus ramane 3 iar jos 1. Si 3 cu 9 se simplifica si ramame 3 jos si sus 1. Rezultatul este -1 pe 3.
d) [tex]-2\frac{1}{3} * 0,(2) = -\frac{7}{3} * \frac{2}{9} = -\frac{14}{27}[/tex]
La prima fractie, introduci intregii si pe a doua o transformi in fractie ordinara. Deoarece nu este nimic de simplificat, efectuezi inmultirea si la numarator si la numitor si iti da -14 pe 27.
e) [tex]2,4 * [-0,(6)] = \frac{24}{10} * (-\frac{6}{9}) = \frac{12}{5} * (-\frac{2}{3}) = -\frac{8}{5}[/tex]
Le transformi pe amandoua in fractii ordinare si simplifici pentru a-ti usura calculul. Simplifici pe 12 cu 3 si iti ramane sus 4, iar jos 1. Efectuand calculul vei obtine rezultatul -8 pe 5.
f) [tex]-0,(3) * [-2,(8)] = -\frac{3}{9} * (-\frac{26}{9}) = -\frac{1}{3} * (-\frac{26}{9}) = \frac{26}{27}[/tex]
Aici faci singura calculul si iti va da 26 pe 27. Ti-am explicat mai sus cum sa-le calculezi. De aici incolo iti arat rezultatul si cum am calculat, iar tu incerci sa aplici regulile de calcul invatate si explicatiile date.
g) [tex]-0,18 * 3,1(6) = -\frac{18}{100} * \frac{285}{90} = -\frac{9}{50} *\frac{285}{90} = -\frac{57}{100} = -0,57 [/tex]
Indicatie: O fractie zecimala periodica de tipul a,b(c) in baza 10 se transforma in fractie ordinara astfel:
[tex]a,b(c) = \frac{abc-ab}{90}[/tex]
unde abc si ab sunt numere in baza 10.
2) a) [tex]-0,(4) * (-2\frac{1}{3}) * \frac{9}{4} = -\frac{4}{9} * (-\frac{7}{3}) * \frac{9}{4} = \frac{7}{3}[/tex]
b) [tex](-\frac{9}{8}) * [-0,(24)] * (-3\frac{2}{3}) = (-\frac{9}{8}) * (-\frac{24}{99}) * (-\frac{11}{3}) = -1[/tex]
c) [tex](-\frac{2}{5}) * (\frac{3}{4}) * (-\frac{25}{36}) = \frac{5}{24}[/tex]
Sper ca te-am ajutat!