Răspuns :
Fie n numarul cerut.
(n-7)/8 = (n-8)/7
In proportia de mai sus schimbam mezii intre ei si obtinem:
(n-7)/(n-8)= 8\7
Derivam proportia, scazand din numarator numitorul si obtinem:
1/(n-8) = 1/7
Inversam rapoartele:
(n-8)/1=7/1
Renuntam la numitorul 1:
n-8=7
n=7+8
n = 15 .
(n-7)/8 = (n-8)/7
In proportia de mai sus schimbam mezii intre ei si obtinem:
(n-7)/(n-8)= 8\7
Derivam proportia, scazand din numarator numitorul si obtinem:
1/(n-8) = 1/7
Inversam rapoartele:
(n-8)/1=7/1
Renuntam la numitorul 1:
n-8=7
n=7+8
n = 15 .