[tex] \sqrt{x + 1} = x - 1 [/tex]
Pentru a scapa de radical ridicam la puterea a 2-a si stanga ecuatiei si dreapta ecuatiei. Ai grija, ridicarea la putere introduce radaccini noi care nu verifica ecuatia initiala. Asta e o situatie in care esti obligata sa faci proba in procesul de rezplvare pentru a elimina radacinile nepotrivite nu doar asa cca sa vezi daca ti-a iesit rezultatul.
[tex]x + 1 = (x+1)^{2} [/tex]
x + 1 = x² + 2x + 1
x² + x = 0
x(x + 1) = 0
x₁ = 0
x₂ = -1
Verificam sa vedem daca avem radacini care trebuie anulate:
[tex] \sqrt{x + 1} = x - 1 [/tex]
x1 = 0
±√1 = -1 corect pentru -√1 = -1
x₂ = -1
√0 = -2 incorect . Radacina eliminata