👤

3×1,(6) +5,2: 0,4-6×2,8(3) este... Vă rog foarte urgent dau 100 de puncte și coroana!!!​

Răspuns :

Răspuns:

[tex]\boldsymbol{ \red{ 1 }}[/tex]

Explicație pas cu pas:

Transformăm fracțiile zecimale și fracțiile zecimale periodice în fracții ordinare:

[tex]3 \cdot 1,(6) + 5,2 : 0,4 - 6 \cdot 2,8(3) =[/tex]

[tex]= 3 \cdot \dfrac{16-1}{9} + \dfrac{52}{10} : \dfrac{4}{10} - 6 \cdot \dfrac{283-28}{90}\\[/tex]

[tex]= \not3 \cdot \dfrac{\not15}{\not9} + \dfrac{\not52}{\not10} \cdot \dfrac{\not10}{\not4} - \not6 \cdot \dfrac{\not255}{\not90}\\[/tex]

[tex]= 5 + 13 - 17[/tex]

[tex]= 18 - 17[/tex]

[tex]= \bf 1[/tex]

Reținem:

◉ Pentru a transforma o fracție zecimală periodică simplă în fracție ordinară scriem la numărător tot numărul, fără virgulă, din care scădem partea întreagă, iar la numitor scriem un număr format din tot atâtea cifre de 9 câte sunt în perioadă.

◉ Pentru a transforma o fracție zecimală periodică mixtă în fracție ordinară scriem la numărător tot numărul, fără virgulă, din care scădem partea aflată înaintea perioadei, iar la numitor scriem un număr format din atâtea cifre de 9 câte sunt în perioadă, urmate de atâtea cifre de 0 câte zecimale sunt în fața perioadei.

Mai multe detalii despre fracțiile zecimale, transformarea fracțiilor periodice

  • https://brainly.ro/tema/8736251
  • https://brainly.ro/tema/5840410
  • https://brainly.ro/tema/10654056

Răspuns:

  • 3×1,(6) +5,2: 0,4-6×2,8(3) = 1

Explicație pas cu pas:

  • transformăm fracțiile zecimale în fracții ordinare

[tex]1,(6) = \frac{16 - 1}{9} = \frac{15}{9} = \frac{5}{3} \\[/tex]  simplificat prin 3

[tex]2,8(3) = \frac{283 - 28}{90} = \frac{255}{90} = \frac{17}{6}[/tex]  simplificat prin 15

[tex]5,2 = \frac{52}{10}[/tex]

[tex]0,4 =\frac{4}{10}[/tex]

[tex]\frac{52}{10} : \frac{4}{10} = \frac{52}{10} \cdot \frac{10}{4}[/tex]

  • împărțirea a două fracții ⇒prima fracție rămâne așa cum este și o înmulțim cu inversa celei de a doua fracții

[tex]\frac{3}{1} \cdot \frac{5}{3} + \frac{52}{10} \cdot \frac{10}{4} - \frac{6}{1} \cdot\frac{17}{6} =\\[/tex]

= [tex]\frac{5}{1} + \frac{52}{4} - \frac{17}{1} =[/tex]

= 5 + 13 - 17 =

= 18 - 17 = 1