👤

6 Linia valorică. Aşezaţi-vă de o parte şi de alta a unei linii imaginare, în funcție de răspunsul la întrebarea: Este sau nu vinovat Goe pentru felul în care se comportă? Fiecare grupă caută argumente pentru a-și susține punctul de vedere şi le prezintă în fața celorlalți, astfel încât să-i determine să-şi schimbe părerea. Lectură

7 Cu ce alte personaje literare sau cinematografice l-ai asocia pe Goe?

8 În ce măsură te asemeni sau te diferenţiezi de Goe? Motivează-ți răspunsul.

9 Tu ai fost vreodată asemenea lui Goe? Citeşte câteva răspunsuri pe care copii din clasa a VI-a le-au dat la această întrebare, apoi scrie un scurt text care să reprezinte răspunsul tău.
a „În orice copil stă ascuns, bine camuflat, un Goe. Fie că este micul impacient din gară, din fața magazinului, din mall sau din cabinetul medicului, în fiecare copil se zbate să iasă la lumină Goe. Nu-i aşa că vrem să primim cu orice preţ jucăria prefera- tă? Aşa-i că şi ţie ți-a venit să scoţi limba către cineva care ţi-a atras atenția că ți se poate întâmpla ceva rău dacă nu vei face un anumit lucru? Şi mie îmi vine uneori să bat din picioare şi să strig, dar îl ţin pe Goe în frâu, ca să nu iasă la suprafaţă."
b „Când aveam şase ani, verbul meu preferat era a vrea, conjugat la indicativ, prezent, persoana I, singular. Când intram într-un magazin de jucării voiam toate jucăriile pe care le vedeam. Când mergeam în parc, nu mai voiam să plec de acolo. De Crăciun, nu aveam răbdare deloc până nu îmi deschideam cadourile. Obişnuiam să întrerup conversațiile celor mari ca să mi se dea atenție. Așa că da, și eu am fost un Goe. Și cred că toți copiii au fost măcar o dată în această ipostază."
c ,,Mulți dintre noi au fost în copilărie obraznici sau neascultători. Şi nerăbdători. Mai ales dacă eşti trezit cu noaptea în cap cu promisiunea că vei merge într-un loc drăguț și tu stai să aştepţi îmbarcarea o oră în aeroport. Dar de-a lungul timpului, m-am maturizat şi am înțeles câte greşeli am făcut cu câțiva ani în urmă."

10 Redactează un text care să reprezinte un mesaj pe care l-ai adresa celor trei femei şi în care să-ți exprimi punctul de vedere faţă de efectul pe care comportamentul lor îl are asupra lui Goe.

R
e
p
e
d
e

v
a

r
o
g
!!

Răspuns :

6. După părerea mea, Goe nu este vinovat de modul în care se comportă, fiindcă nu a avut modele după care să se ghideze. În condițiile în care mama are ea însăși nevoie de educație ( fumează în vagon deși nu este vagon de fumători, se tocmește ca la piață cu conductorul atunci când trebuie sa plătescă alt bilet, nu are prea mare grijă de Goe pasând responsabilitatea bunicii), nu ia atitutine dacă băiatul greșeste, dar îl " recompensează " cu " ciucalată"), bunica de asemenea ( se așează pe bagajele altcuiva, îi " acoperă" toate trăznăile fără a-l mustra măcar),

este clar că Goe se comportă asemeni mamei, mătușii sau bunicii. Îmi imaginez cum va arăta că adult în societate, fiind impertinent, arogant, fără scrupule asemeni multor alte personaje caragielene!

7. Dacă ar fi să îl asociez pe Goe cu un alt personaj, sigur că gândul ar zbura la Ionel Popescu, un băiat asemeni lui, venit însă dintr-o familie a înaltei societăți a vremii.

8. Deși în ziua de astăzi sunt din ce în ce mai mulți Goe, nu mă pot asemăna cu el deoarece valorile morale și spirituale imprimate de familie își spun cuvântul! Știu să fiu respectuos, civilizat, să am răbdare sau să respect normele de conduită civilizată. Nu sunt un Goe!

9. Mesajul meu către cele trei doamne ar fi acesta:

"Stimate doamne! Educația nu se face doar cu recompense și laude! Ar fi bine să fiți adevărate exemple pentru Goe, care vă copiază în cele mai mici amănunte, dovedind responsabilitate, exigență atunci când trebuie, ajutor moral, intelectual ori de câte ori este nevoie!"