👤

[(-3)¹²×(3⁵)²]³:(-3)⁴⁹​

Răspuns :

Răspuns:

(-3)¹

Explicație pas cu pas:

Pentru a rezolva acest calcul vom aplica regulile de calcul cu puteri.

[tex] {a}^{m} \times {a}^{n} = {a}^{m + n} \\ {a}^{m} \div {a}^{n} = {a}^{m - n} \\ ( {a}^{m}) {}^{n} = {a}^{m \times n} [/tex]

Acum hai să trecem la rezolvare:

[(-3)¹²×(3⁵)²]³:(-3)⁴⁹=

[(-3)¹²×3¹⁰]³:(-3)⁴⁹=

[(-3)²²]³:(-3)⁴⁹=

3⁶⁶:(-3)⁴⁹=(-3)¹

Succes!

[tex]\bf \[[(-3)^{12}\cdot(3^5)^2]^3:(-3)^{49}=(3^{12}\cdot3^{10})^3:(-3)^{49}=(3^{22})^3:(-3)^{49}=\\ \\ =-3^{66}:3^{49}=-3^{17}[/tex]