Răspuns :
Răspuns:
x= 1.606
y= 0.394
Explicație pas cu pas:
Avem sistemul de ecuații:
{√5x + √15y = 4√5
{x - y = 1 - √3
Începem prin a rezolva a doua ecuație pentru x:
x = 1 - √3 + y
Apoi înlocuim x în prima ecuație cu această valoare:
√5(1 - √3 + y) + √15y = 4√5
Acum putem simplifica și rezolva ecuația:
√5 - √15 + √5y + √15y = 4√5
Combinăm termenii care conțin y:
(√5 + √15)y = 4√5 - √5 + √15
Împărțim ambele părți la (√5 + √15) pentru a obține valoarea lui y:
y = (4√5 - √5 + √15) / (√5 + √15)
Calculând această valoare, obținem:
y ≈ 0.394
Apoi înlocuim y în a doua ecuație pentru a obține valoarea lui x:
x = 1 - √3 + 0.394
Calculând această valoare, obținem:
x ≈ 1.606
Deci, soluția sistemului de ecuații este:
x ≈ 1.606
y ≈ 0.394
Sper ca e bine
[tex]\it \sqrt5x+\sqrt{15}y=4\sqrt5\bigg|_{:\sqrt5} \Rightarrow x+\sqrt3y=4 \Rightarrow x=4-\sqrt3y\ \ \ \ \ \ (1)\\ \\ \\ x-y=1-\sqrt3 \Rightarrow x=y+1-\sqrt3\ \ \ \ \ \ (2)\\ \\ \\ (1),\ (2) \Rightarrow y+1-\sqrt3=4-\sqrt3y \Rightarrow y+\sqrt3y=4-1+\sqrt3 \Rightarrow \\ \\ \\ \Rightarrow y(1+\sqrt3)=\sqrt3+3 \Rightarrow y(1+\sqrt3)=\sqrt3(1+\sqrt3)\bigg|_{:(1+\sqrt3) } \Rightarrow y=\sqrt3\ \ \ (3)\\ \\ \\ (1),\ (3) \Rightarrow x=4-\sqrt3\cdot\sqrt3=4-3=1\\ \\ \\ S=\{(1,\ \ \sqrt3)\}[/tex]