👤

Studiază, cu atenție, sursele de mai jos şi răspunde la următoarele ce A-Toată lumea jos! Lăsaţi totul în vagon! Repede! Am sărit afară. [...] În fața flăcările. În aer, mirosul de carne arsă. Era probabil miezul nopţii. Ajunsesem. La E [...] Obiectele dragi pe care le cărasem până aici au rămas în vagon şi cu ele, în fin noastre. Din doi în doi metri, un SS cu mitraliera îndreptată spre noi. Ţinându-ne c i-am urmat pe ceilalţi. Un gradat SS ne-a întâmpinat, cu un baston în mână. Ac -Bărbaţii la stânga! Femeile la dreapta! [...] Ofiţerii SS ne-au ordonat: - Încolonat cinci. S-au auzit proteste. [...] Un tânăr spunea: - Lumea trebuie să afle că există Au S-o afle cei care ar mai putea să scape... Însă bătrânii îşi implorau copiii să nu fa tii: - Nu trebuie să ne pierdem încrederea, chiar dacă sabia atârnă deasupra ca noastre. Aşa vorbeau înţelepţii. [...] M-am ciupit de obraz: eram încă viu? Eran Nu-mi venea să cred. Cum era posibil să arzi oameni, copii, şi toată lumea să ta nu putea fi adevărat. [...] nu credeam că în vremurile noastre mai pot fi incineraţi că omenirea nu ar fi tolerat niciodată aşa ceva... - Omenirea? Omenirii nu-i pasā Astăzi, totul este permis. Totul este posibil, chiar şi crematoriile..." (Elie Wiesel, M 1. Pe baza surselor A-C, stabileşte cărei categorii de protagonişti ai Holocau aparţine Elie Wiesel: victimă, călău, colaborator, spectator, salvator. 2. Alcătuieşte o listă care să conțină minimum zece cărți scrise sau activități m de Elie Wiesel şi discută, împreună cu alţi colegi de clasă, la orele de lim despre importanţa/rolul acestuia în literatura universală. 3. Consultă surse multimedia şi descoperă şi alte detalii despre viaţa şi act lui Elie Wiesel. Indică două motive pentru care Elie Wiesel a primit Premiu pentru Pace în anul 1986. 4. Care crezi că este mesajul pe care ni-l transmite opera şi activitatea lui Elie Iniţiază şi organizează un grup de discuții, un blog sau o pagină web în răspunzi la această întrebare. Este modelul său un exemplu de bună pra combaterea antisemitismului şi a diverselor forme de discriminare? 5. Alcătuieşte o scurtă biografie/portret/e-book/audiobook/eseu (de apro două pagini) despre contribuţia lui Elie Wiesel la dezvoltarea culturală a com evreieşti, a celei româneşti şi a lumii. (Portofoliu) va rog frumos ​

Studiază Cu Atenție Sursele De Mai Jos Şi Răspunde La Următoarele Ce AToată Lumea Jos Lăsaţi Totul În Vagon Repede Am Sărit Afară În Fața Flăcările În Aer Miros class=

Răspuns :

1. Elie Wiesel aparține categoriei de protagoniști victime în contextul Holocaustului.

2. Listă cu cărți scrise de Elie Wiesel:

- "Night" (Noaptea)

- "Dawn" (Zori)

- "Day" (Ziua)

- "The Accident" (Accidentul)

- "The Town Beyond the Wall" (Orașul de dincolo de zid)

- "The Gates of the Forest" (Porțile pădurii)

- "The Testament" (Testamentul)

- "The Fifth Son" (Al cincilea fiu)

- "The Jews of Silence" (Evreii tăcerii)

- "A Beggar in Jerusalem" (Un cerșetor la Ierusalim)

3. Două motive pentru care Elie Wiesel a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1986:

- Pentru activitatea sa în promovarea păcii, reconcilierii și drepturilor omului.

- Pentru contribuția sa la conștientizarea și denunțarea atrocităților Holocaustului, precum și pentru eforturile sale de combatere a intoleranței și a discriminării.

4. Mesajul transmis de opera și activitatea lui Elie Wiesel este acela al amintirii și conștientizării ororilor Holocaustului, al promovării păcii și al luptei împotriva intoleranței și discriminării, în special antisemitismului.

5. Elie Wiesel a fost un scriitor, profesor și activist evreu-american, supraviețuitor al Holocaustului. Contribuția sa la dezvoltarea culturală a comunității evreiești, a celei românești și a lumii constă în operele sale literare care prezintă experiențele sale personale în timpul Holocaustului și în eforturile sale de a promova drepturile omului și de a combate intoleranța și discriminarea. Opera și activitatea sa au avut un impact profund în conștientizarea și înțelegerea tragediei Holocaustului, și au servit drept luminător pentru generațiile viitoare în lupta împotriva injustiției și a violenței.