👤
a fost răspuns

40. Construiește un enunț negativ în care circumstanțialul de loc să fie exprimat printr-un adjectiv pronominal posesiv.
_____________________________________________________________________________________________
41. Construiește un enunț asertiv în care circumstanțialul de loc să fie exprimat prin verbul a culege la supin.
_____________________________________________________________________________________________
42. Construiește un enunț interogativ în care circumstanțialul de loc să fie exprimat printr-un substantiv comun în cazul genitiv.
43. Construiește un enunț asertiv în care circumstanțialul de timp, exprimat printr-un adverb, să fie cerut de un verb la gerunziu.
44. Construiește un enunț interogativ în care circumstanțialul de timp să fie exprimat printr-un adverb interogativ.
45. Construiește un enunț negativ în care un pronume personal, în cazul genitiv cu prepoziție, să îndeplinească funcția sintactică de circumstanțial de timp.
46. Construiește un enunț asertiv în care să ai un circumstanțial de cauză exprimat printr-un substantiv derivat.
47. Construiește un enunț asertiv în care circumstanțialul de mod să fie exprimat printr-un substantiv însoțit de o locuțiune prepozițională.
48. Construiește un enunț negativ în care circumstanțialul de mod să fie exprimat prin verbul a zâmbi.
49. Construiește un enunț asertiv în care circumstanțialul de cauză să fie exprimat printr-un substantiv defectiv de plural.
50. Construiește un enunț asertiv în care circumstanțialul de scop să fie exprimat printr-un verb la infinitiv.
51. Construiește un enunț interogativ, în care să existe două feluri de complemente. Subliniază-le și precizează felul lor.
52. Construiește un enunț asertiv în care să ai două complemente de agent, în raport de coordonare adversativă.
53. Construiește un enunț asertiv în care să ai două complemente indirecte, în raport de coordonare disjunctivă.
54. Construiește un enunț asertiv în care să introduci un circumstanțial de timp și unul de loc.
55. Construiește un enunț asertiv în care să ai două predicate nominale construite cu verbe copulative diferite.

Răspuns :

Hello! ♡

40. Nu am găsit cărțile mele.

41. Am mers la piață să culegem legume.

42. A cui este această casă?

43. Îmi place alergând în parc.

44. Când s-a întâmplat accidentul?

45. Nu mi-am amintit de petrecere.

46. Ploua din cauza vântului puternic.

47. A mers în parc cu voioșie.

48. Nu au zâmbit niciodată în fotografii.

49. Au râs de oameni.

50. Am venit să cumpăr pâine.

51. Cine a mers la școală și cine la teatru? (complemente directe - la școală și la teatru)

52. Copilul a fost ajutat de tatăl și de mama sa. (complemente de agent)

53. Copilul i-a spus povestea bunicii sau vecinului său. (complemente indirecte)

54. Am mers la bibliotecă în dimineața aceasta.

55. Elevul a devenit liderul clasei și modelul colegilor săi.

40. Nu-mi găsesc cheile mele nicăieri.

41. Am cules flori în grădină.

42. A cui este această carte?

43. Dansând, timpul trece foarte repede.

44. Când pleci în vacanță?

45. Nu am văzut pe nimeni în timpul petrecut acolo.

46. Ploaia a cauzat inundații în oraș.

47. Am cântat cu voce tare în corul școlii.

48. Nu pot să zâmbesc în această situație.