👤

Care sunt pronumele din aceste fragmente. Mă poate ajuta cineva vă rog din suflet.
- A fost înțelept din partea ta să mă întrebi numai despre ce-ai văzut în afara ogrăzii mele. Nu-mi place să-mi fie aflate secretele, iar pe cei curioși îi mănânc! Acum vreau să te întreb eu ceva: cum de dovedeşti să duci la îndeplinire poruncile pe care ți le dau?
- Mă ajută binecuvântarea mamei mele! îi răs- punse fata.
- Aşa deci! Ia pleacă de la mine, fiică binecu- vântată! N-am nevoie de binecuvântați la casa mea! A scos-o pe Vasilisa din încăpere și i-a făcut vânt pe poartă. Apoi a smuls de pe gard o tigvă cu ochii sclipitori, a înfipt-o într-un băț și i-a dat-o fetei, zi- când:
-Ține focul pentru suratele tale vitrege, că doar pentru asta te-au trimis la mine! Vasilisa a rupt-o la fugă către casă, la lumina tig- vei, care s-a stins abia odată cu ivirea zorilor. Fata a ajuns acasă abia a doua zi spre seară. Apropiindu-se de poartă, a fost ispitită să zvârle cât acolo tigva pri- mită de la Baba laga.,,Nu cred că acasă mai e nevoie de foc", se gândi ea. Dintr-odată a răzbătut până la ea o voce gravă din tigvǎ:
- Nu mă arunca! Du-mă la mama vitregă! Fata privi spre casa mamei vitrege și, nevăzând niciun geam luminat, s-a hotărât să intre cu tigva. A fost întâmpinată cu bucurie şi i s-a povestit că, din clipa când a plecat, ele n-au mai avut lumină în casă. Singure n-au reuşit să aprindă focul, iar ce aduceau de la vecini se stingea de îndată ce intrau în încăpere.
- Poate focul adus de tine să dăinuiască! i-a spus mama vitregă.​

Răspuns :

Răspuns:

Pronumele din fragmentele date sunt:

- "mă" (pronume reflexiv)

- "te" (pronume personal)

- "eu" (pronume personal)

- "îi" (pronume reflexiv)

- "ea" (pronume personal)

- "mele" (pronume posesiv)

- "îți" (pronume posesiv)

- "fata" (pronume demonstrativ)