Răspuns :
Răspuns:Vom rezolva fiecare ecuație pas cu pas:
a) 3(5x-6)-2(3x-1)+17=4(4x+3)-6(2x-3) - 19
Deschidem parantezele și simplificăm:
15x - 18 - 6x + 2 + 17 = 16x + 12 - 12x + 18 - 19
Grupăm termenii similari și simplificăm:
15x - 6x + 15 - 17 = 16x - 12x + 11
Rezolvăm ecuația:
9x - 2 = 4x + 11
Mutăm termenii cu x pe o parte și pe ceilalți pe cealaltă parte:
9x - 4x = 11 + 2
5x = 13
x = 13/5
b) 5(2x-7)-3(3x-8)=9x-2(3x+5)+5
Deschidem parantezele și simplificăm:
10x - 35 - 9x + 24 = 9x - 6x - 10 + 5
Grupăm termenii similari și simplificăm:
10x - 9x - 9x + 6x = 9x - 6x + 10 - 5
Rezolvăm ecuația:
-2x = 9
x = -9/2
c) 3(3x-1)-6(7-2x) +8=4(4x-3)-2(8-5x) - 19
Deschidem parantezele și simplificăm:
9x - 3 - 42 + 12x + 8 = 16x - 12 - 16 + 10x - 19
Grupăm termenii similari și simplificăm:
9x + 12x + 9 = 16x + 10x - 47
Rezolvăm ecuația:
21x + 9 = 26x - 47
Mutăm termenii cu x pe o parte și pe ceilalți pe cealaltă parte:
21x - 26x = -47 - 9
-5x = -56
x = 56/5
d) 9(3x-7)-2(12x-7)+25=5(4x-9)-13
Deschidem parantezele și simplificăm:
27x - 63 - 24x + 14 + 25 = 20x - 45 - 13
Grupăm termenii similari și simplificăm:
27x - 24x + 20x = 20x - 45 + 13 - 63
Rezolvăm ecuația:
23x = 20x - 95
Mutăm termenii cu x pe o parte și pe ceilalți pe cealaltă parte:
23x - 20x = -95
3x = -95
x = -95/3
e) 5(2x+3)-3(7-5x)-15=8(3x-7)+37
Deschidem parantezele și simplificăm:
10x + 15 - 21 + 15x - 15 = 24x - 56 + 37
Grupăm termenii similari și simplificăm:
10x + 15x - 21 - 24x = 24x - 19
Rezolvăm ecuația:
x = -19
f) 2(5x+4)+5x-3(2x-7)=5(3x+2)+7
Deschidem parantezele și simplificăm:
10x + 8 + 5x - 6x + 21 = 15x + 10 + 7
Grupăm termenii similari și simplificăm:
9x + 29 = 15x + 17
Mutăm termenii cu x pe o parte și pe ceilalți pe cealaltă parte:
9x - 15x = 17 - 29
-6x = -12
x = 2
g) 5(2x+3)-3(6-5x)+9=7(5x+7)-23
Deschidem parantezele și simplificăm:
10x + 15 - 18 + 15x + 9 = 35x + 49 - 23
Grupăm termenii similari și simplificăm:
25x + 6 = 35x + 26
Mutăm termenii cu x pe o parte și pe ceilalți pe cealaltă parte:
25x - 35x = 26 - 6
-10x = 20
x = -2
h) 7(4x+3)-4(3x-8)-23=3(4x+9) + 11
Deschidem parantezele și simplificăm:
28x + 21 - 12x + 32 - 23 = 12x + 27 + 11
Grupăm termenii similari și simplificăm:
16x + 30 = 12x + 38
Mutăm termenii cu x pe o parte și pe ceilalți pe cealaltă parte:
16x - 12x = 38 - 30
4x = 8
x = 2
i) 4(5x-9)-7(3x-5)+23=5(7-3x)-27
Deschidem parantezele și simplificăm:
20x - 36 - 21x + 35 + 23 = 35 - 15x - 27
Grupăm termenii similari și simplificăm:
-1x + 22 = 8 - 15x
Mutăm termenii cu x pe o parte și pe ceilalți pe cealaltă parte:
-1x + 15x = 8 - 22
14x = -14
x = -1
j) 3(5x-8)-4(3x-11)-15=2(2x-9) + 25
Deschidem parantezele și simplificăm:
15x - 24 - 12x + 44 - 15 = 4x - 18 + 25
Grupăm termenii similari și simplificăm:
3x + 5 = 4x + 7
Mutăm termenii cu x pe o parte și pe ceilalți pe cealaltă parte:
3x - 4x = 7 - 5
-1x = 2
x = -2