👤

Pronumele şi adjectivul pronominal-cazuri şi funcţii sistači 1. Identificați pronumele / adjectivele din urmatoarele enunturi şi indicaţi pentru fiecare felul, cazul şi funcţia sintactică: Enunt Felul pronumelui adjectivulul cazul Funcţia sintactic pronominal Cartile prietenilor mei sunt pe masă, iar ale mele se afla pe birou. Cineva i-a ajutat pe toți copiii să plece in excursie. Carui baiat i-a împrumutat cartea? Florile işi transmit mirosul îmbătător cui le admiră şi caisul pe care l-am plantat må Incanta Niciunul nu a cumpărat bomboane niciunei fete din clasă. Insuşi Vlad, cel mai pretențios coleg de clast, i-a admirat toate talentele. Cred că dumneavostră aţi greșit Aceia s-au mirat când le-am spus că am aceiaşi prieteni de trei ani. Sper să nu lipsească vreunul de la şedinţa programată de voi. Pe cine ai observat pe trecerea de pietoni? Norocel pe care l-am adoptat latră vesel la orice prieten vine în vizită. Niciuna nu înţelegea de unde venise sub fereastra lor, dar toți se minunau de trilurile ei. Pe el însuşi îl așteptam când ne-am întâlnit cu tine în parc. Telefonul meu s-a descărcat, mi-l poţi imprumuta pe al tău? L-am văzut citind O buclă în timp şi i-am spus că o voi citi şi eu. Sfaturile oricărui prieten te-ar putea ajuta în orice situaţie. In care dulap ai ascuns cadoul pentru ei? Ea i-a povestit întâmplarea mătuşii căreia îi apartinea casa. Ştiu ce piese de mobilier îi plac, de aceea le- am cumpărat. Spre surprinderea lor, darul de la niciunul nu era inofensiv. Insuşi tata a supravegheat pe care a participat la concursul pe care l-a organizat​

Răspuns :

Răspuns:

În enunțurile date, pronumele și adjectivele pronominale sunt utilizate în diverse contexte. Iată analiza pentru fiecare enunț:

1. "Cartile prietenilor mei sunt pe masă, iar ale mele se afla pe birou."

- Pronumele / Adjectivul: ale mele

- Felul: posesiv

- Cazul: genitival

- Funcția sintactică: atribut

2. "Cineva i-a ajutat pe toți copiii să plece în excursie."

- Pronumele / Adjectivul: toți

- Felul: nehotărât

- Cazul: acuzativ

- Funcția sintactică: complement direct

3. "Carui băiat i-a împrumutat cartea?"

- Pronumele / Adjectivul: carui