👤

Subiectul al II-lea
Comentează, in minimum 50 de cuvinte, textul următor, evidențiind două trăsături ale genului dramatic.

SCENA XVII
În cursul scenei se înserează treptat. O clipă Victoria şi Galan zâmbesc, privind după cei ce au ieșit.
GALAN:...eu te cunosc de şapte ani, doamnă şi de șapte ani de ador!
VICTORIA (iar cu ironie): lubirea d-tale exagerează!...acum șapte ani de-abia soseam aci, o biată institutoare în căutarea unui post...
GALAN: Da...întocmai...pe atunci eram şi eu un biet impiegat cu optzeci de lei pe lună și aşteptam toate trenurile visând iubiri mândre și pasionale...apoi, tot aşteptând zadarnic, într-o bună zi de iulie - vezi, ţin minte și luna - am văzut coborând dintr-un vagpn de clasa a III-a o fetiţă frumoasă, micuţă, drăgălașă, care m-a întrebat sfioasă:" Te rog, domnule, unde vine aici primăria?" M-am zăpăcit, am bâlbâit ceva, i-am arătat calea și am rămas cu ochii pierduți în urma ei, care păşea mărunt și elegant pe aleea ce duce de la gară în oraş, cu un geamantănaş în mâna stângă.
VICTORIA: (fără zeflemea): Fetița eram eu...
Liviu Rebreanu, Plicul

Răspuns :

Textul dat este clar un text dramatic, deoarece are majoritatea trăsăturilor acestui gen. Astfel:

• avem scrisă încă de la început Scena XVII, ceea ce înseamnă că avem o piesă de teatru care se desfășoară deja.
  • modul de expunere este dialogul între cele două personaje, galan și Victoria
  • didascaliile sunt prezente în text, reprezentând atitudinea Victoriei ( iar cu ironie), decorul, gesturile, intonația, etc, în vederea înțelegerii textului.
  • deja facem cunoștință cu cele două personaje , iar din conversația lor putem să tragem concluzia că est vorba de un dialog reprezentând o declarație de dragoste

Toate cele expuse mai sus, ne determină să afirmăm că a cest text aparține genului dramatic.

Pe aceeași temă și aici, https://brainly.ro/tema/7190227 Dallia moderato