👤

8 a) Observă cum relatează Vlad şi Luca aceeași întâmplare. Precizează persoana și numărul verbelor folosite de cei doi copii. De ce nu foloseşte Luca pronume şi verbe la persoana I? Eu și sora mea mai mică, Maria, pe jumătate adormiți, priveam pe geam. Fratele meu mai mare, Eugen, era cufundat în cartea pe care şi-o luase cu el. Vlad şi sora lui mai mică, Maria, pe jumătate adormiți, priveau pe geam. Fratele său mai mare, Eugen, era cufundat în cartea pe care şi-o luase cu el. Scrie ideile secundare ale fragmentului al patrulea din textul Unde-i tata?. c) Povesteşte, în scris, fragmentul care prezintă întoarcerea mamei și a copiilor în parcare.​

Răspuns :

Răspuns:

a) Vlad şi Luca relatează aceeași întâmplare folosind verbe la persoana a treia și la singular sau plural, în funcție de contextul în care se află personajele. Luca nu folosește pronume și verbe la persoana I pentru că se raportează la acțiunile și la persoanele din povestea pe care o relatează.

Ideile secundare din fragmentul al patrulea al textului "Unde-i tata?" sunt:

1. Maria și Vlad se află în mașină alături de fratele lor, Eugen.

2. Eugen este cufundat în cartea pe care și-o luase cu el.

3. Maria și Vlad sunt pe jumătate adormiți și se uită pe geam.

c) Fragmentul care prezintă întoarcerea mamei și a copiilor în parcare este următorul:

"Pe drumul de întoarcere, drumul care se întindea spre casă, mama și copiii priveau împrejurimile tăcând, fiecare cu gândurile sale. În sfârșit, mașina a ajuns în parcare, iar motorul s-a oprit. Mama a făcut un gest de ușurare, privindu-i pe copii prin oglinda retrovizoare, iar Vlad și Maria s-au uitat unul la celălalt, încercând să ghicească ce se ascunde în spatele privirii mamei."