Răspuns :
Răspuns:În timpul perioadei romane, provincia Dacia a fost reorganizată în mai multe etape. Principalele denumiri ale provinciei Dacia conform acestor reorganizări sunt:
Dacia Traiană: Aceasta a fost prima provincie romană din regiune, înființată de împăratul Traian în anul 106 d.Hr. și cuprindea teritoriile dintre Dunăre și Munții Carpați, având ca centrul administrativ Ulpia Traiana Sarmizegetusa (actualmente Sarmizegetusa Regia).
Dacia Porolissensis: În urma reorganizărilor ulterioare, provincia Dacia a fost împărțită în mai multe entități administrative. Dacia Porolissensis a fost una dintre aceste subdiviziuni, cu centrul administrativ la Napoca (actualmente Cluj-Napoca).
Dacia Malvensis: Altă subdiviziune a provinciei Dacia a fost Dacia Malvensis, cu centrul administrativ la Partiscum (actualmente Oradea).
Dacia Apulensis: Această provincie a avut centrul administrativ la Apulum (actualmente Alba Iulia).
Dacia Inferior și Dacia Superior: În anumite perioade, provincia Dacia a fost împărțită și în Dacia Inferior (sau Dacia Inferior Moesiae) și Dacia Superior (sau Dacia Superior Moesiae), cu o organizare administrativă mai detaliată.
Aceste denumiri reflectă reorganizările administrative ale provinciei romane Dacia în timpul stăpânirii romane și arată evoluția teritoriilor și a centrelor de putere din regiunea respectivă.
Explicație:
Răspuns:
hei, am pus și eu ceva..sper că mă vei ajuta și tu..!
Explicație:
numele provinciilor conform reorganizărilor romane ale provinciei romane Dacia! În acea perioadă, Dacia era împărțită în trei provincii: Dacia Porolissensis, Dacia Apulensis și Dacia Malvensis.