👤

In propozitia " ti-e clar ca l-or chema la petrecere,dar mi-a spus ca nu va veni, fiind-ca nu-l interesează invitația".
spune ce valoare morfologica etc au : ,,ti-e". ,,l-or". ,,mi-a". ,,nu-l". ce înseamnă fiecare litera din cuvinte. Dau coroana si 20 de puncte (eu pun 40 dar 20 ia branly ul) . multuneeeesc, sa nu vad comentarii cu "nu stiu imi pare rau" ca primiti block ​

Răspuns :

Explicație:

În propoziția dată:

1. "ti-e" este un pronume personal reflexiv la persoana a doua singular și are valoarea morfologică de pronume personal reflexiv.

- "t" = pronume personal la persoana a doua singular (tu)

- "i" = dativ (în cazul acesta, indică posesia sau apartenența)

- "e" = verb la persoana a treia singular (este)

2. "l-or" este un pronume personal la persoana a treia singular, având valoarea morfologică de pronume personal la persoana a treia singular.

- "l" = pronume personal la persoana a treia singular (el/ea)

- "or" = indică verbul la viitor și indicativ pentru a treia persoană singular ("vor")

3. "mi-a" este un pronume personal la persoana întâi singular, având valoarea morfologică de pronume personal la persoana întâi singular.

- "mi" = dativ (în cazul acesta, indică posesia sau apartenența)

- "a" = verb la persoana a treia singular (are)

4. "nu-l" este o construcție formată din negația "nu" și pronumele personal la persoana a treia singular "l", având valoarea morfologică de negație și de pronume personal la persoana a treia singular.

- "nu" = negație

- "l" = pronume personal la persoana a treia singular (el/ea)

Aceste analize morfologice și semantice arată modul în care fiecare parte a vorbirii este utilizată pentru a transmite sensul propoziției.

SPER CA TE-AM AJUTAT! ❤️