👤
a fost răspuns

imi poate zice si mie ce e mai important din lectiile: întemeierastatelor mediavale românești, Basarab I, Mircea cel Bătrân și Iancu de Hunedoara (avem de învățat pt mâine ca dam test si am nevoie urgent ca am numai note proaste si vreau sa iau si eu macar una buna) dau coroana, va rogg e urgent

Răspuns :

1. **Întemeierea statelor medievale românești**: Această perioadă se referă la procesul de formare și consolidare a statelor românești medievale, cum ar fi Țara Românească și Moldova, în Evul Mediu timpuriu. Întemeietorii acestor state au fost voievozii și domnitorii care au luptat pentru independență și autonomie față de puterile vecine.

2. **Basarab I**: Basarab I a fost unul dintre voievozii importanți care a contribuit la întemeierea Țării Românești în secolul al XIV-lea. El este considerat fondatorul dinastiei Basarabilor și este cunoscut pentru lupta sa împotriva stăpânirii ungare și a supremației mongole în regiunea Munteniei.

3. **Mircea cel Bătrân**: Mircea cel Bătrân a fost un domnitor al Țării Românești în secolul al XIV-lea și al XV-lea. El este cunoscut pentru politica sa de alianțe și pentru succesele sale în lupta împotriva otomanilor. Mircea cel Bătrân a fost un lider puternic și abil militar, care a reușit să mențină independența și stabilitatea țării sale în fața amenințărilor externe.

4. **Iancu de Hunedoara**: Iancu de Hunedoara, cunoscut și sub numele de Ioan de Hunedoara, a fost unul dintre cei mai mari conducători militari din istoria României. El a servit ca regent al Ungariei și a condus cu succes apărarea Europei împotriva otomanilor. Iancu de Hunedoara este cunoscut pentru victoriile sale importante, inclusiv Bătălia de la Belgrad din 1456, care a oprit avansul otoman în Europa.