Răspuns :
1. Am citit două cărţi de aventuri.
- două - numeral cardinal cu valoare adjectivală, funcție sintactică de atribut adjectival.
DISOCIAȚI
- Am citit două. (două - numeral cardinal cu valoare pronominală);
- Am citit două CĂRȚI. (două - numeralul cardinal cu valoare adjectivală);
________
Mai multe explicații despre VALORILE MORFOLOGICE ale NUMERALULUI la: https://brainly.ro/tema/8341252
2 Numai două dintre desene sunt frumoase.
- două - numeral cardinal cu valoare pronominală, funcție sintactică de subiect;
3. La cinematograf rulează patru filme.
- patru - numeral cardinal cu valoare adjectivală, funcție sintactică de atribut adjectival;
4 Pentru al doilea s-au terminat biletele.
- pentru al doilea - numeral ordinal cu valoare pronominală, funcție sintactică de complement prepozițional;
5. Regizorul celui de-al treilea film are multe premii.
- celui de-al treilea - numeral ordinal cu valoare adjectivală, funcție sintactică de atribut adjectival;
6 A doua zi, m-au vizitat două dintre prietenele tale.
- a doua - numeral ordinal cu valoare adjectivală, funcție sintactică de atribut adjectival;
- două - numeral cardinal cu valoare pronominală, funcție sintactică de subiect;
7. Prezentarea este despre două dintre proiectele clasei noastre.
- despre două - numeral cardinal cu valoare pronominală, funcție sintactică de nume predicativ;
8. Paula este a cincea din clasă.
- a cincea - numeral ordinal cu valoare pronominală, funcție sintactică de nume predicativ;
9 Am patru mere verzi şi le-am oferit celor patru de acolo.
- patru - numeral cardinal cu valoare adjectivală, funcție sintactică de atribut adjectival;
- celor patru - numeral cardinal cu valoare pronominală, funcție sintactică de complement indirect;
10. Dintre concurenţi, mă tem de al treilea.
- de al treilea - numeral ordinal cu valoare pronominală, funcție sintactică de complement prepozițional;
_______
Bonus brainly.ro - despre CAZURI și ÎNTREBĂRILE FUNCȚIILOR SINTACTICE, rezolvat de @Leonard
https://brainly.ro/tema/938821