👤

Precizează felul, valoarea morfologică şi funcţia sintactică pentru numeralele din enunțurile următoare: 1Am citit două cărţi de aventuri.2 Numai două dintre desene sunt frumoase. 3La cinematograf rulează patru filme.4 Pentru al doilea s-au terminat biletele. 5Regizorul celui de-al treilea film are multe premii.6 A doua zi, m-au vizitat două dintre prietenele tale. 7Prezentarea este despre două dintre proiectele clasei noastre. 8Paula este a cincea din clasă. 9Am patru mere verzi şi le-am oferit celor patru de acolo. 10. Dintre concurenţi, mă tem de al treilea.​ dau coroana si 100 p. VA roggggggggggggggggg

Răspuns :

Danait

1. Am citit două cărţi de aventuri.

• două - numeral cardinal cu valoare adjectivală, funcție sintactică de atribut adjectival.

DISOCIAȚI

• Am citit două. (două - numeral cardinal cu valoare pronominală);

• Am citit două CĂRȚI. (două - numeralul cardinal cu valoare adjectivală);

________

Mai multe explicații despre VALORILE MORFOLOGICE ale NUMERALULUI la: https://brainly.ro/tema/8341252

2 Numai două dintre desene sunt frumoase.

• două - numeral cardinal cu valoare pronominală, funcție sintactică de subiect;

3. La cinematograf rulează patru filme.

• patru - numeral cardinal cu valoare adjectivală, funcție sintactică de atribut adjectival;

4 Pentru al doilea s-au terminat biletele.

• pentru al doilea - numeral ordinal cu valoare pronominală, funcție sintactică de complement prepozițional;

5. Regizorul celui de-al treilea film are multe premii.

• celui de-al treilea - numeral ordinal cu valoare adjectivală, funcție sintactică de atribut adjectival;

6 A doua zi, m-au vizitat două dintre prietenele tale.

• a doua - numeral ordinal cu valoare adjectivală, funcție sintactică de atribut adjectival;
  • două - numeral cardinal cu valoare pronominală, funcție sintactică de subiect;

7. Prezentarea este despre două dintre proiectele clasei noastre.

• despre două - numeral cardinal cu valoare pronominală, funcție sintactică de nume predicativ;

8. Paula este a cincea din clasă.

• a cincea - numeral ordinal cu valoare pronominală, funcție sintactică de nume predicativ;

9 Am patru mere verzi şi le-am oferit celor patru de acolo.

• patru - numeral cardinal cu valoare adjectivală, funcție sintactică de atribut adjectival;
  • celor patru - numeral cardinal cu valoare pronominală, funcție sintactică de complement indirect;

10. Dintre concurenţi, mă tem de al treilea.

• de al treilea - numeral ordinal cu valoare pronominală, funcție sintactică de complement prepozițional;

_______

Bonus brainly.ro - despre CAZURI și ÎNTREBĂRILE FUNCȚIILOR SINTACTICE, rezolvat de @Leonard

https://brainly.ro/tema/938821