Răspuns :
Să rezolvăm ecuațiile date:
a) 3 - x - 6 = 3
Simplificăm mai întâi partea stângă a ecuației:
3 - 6 = -3
Ecuația devine: -x = 3
Pentru a găsi valoarea lui x, trebuie să înmulțim ambele părți cu -1:
x = -3
b) 2x + 24 = 0
Scădem 24 din ambele părți ale ecuației:
2x = -24
Împărțim ambele părți la 2:
x = -12
c) 50 - 2 - x = 10
Începem prin a simplifica partea stângă a ecuației:
50 - 2 = 48
Ecuația devine: 48 - x = 10
Scădem 48 din ambele părți ale ecuației:
-x = 10 - 48
-x = -38
Înmulțim ambele părți cu -1:
x = 38
d) -11x + 22 = -33
Adunăm 22 la ambele părți ale ecuației:
-11x = -33 + 22
-11x = -11
Împărțim ambele părți la -11:
x = 1
e) x + (-2) = -13
Simplificăm partea stângă a ecuației:
x - 2 = -13
Adunăm 2 la ambele părți ale ecuației:
x = -13 + 2
x = -11
f) 100 / (-5) + 4 - x = 12
Începem prin a calcula 100 / (-5):
100 / (-5) = -20
Acum avem: -20 + 4 - x = 12
Adunăm 20 la ambele părți ale ecuației:
4 - x = 12 + 20
4 - x = 32
Scădem 4 din ambele părți:
-x = 32 - 4
-x = 28
Înmulțim ambele părți cu -1:
x = -28
Deci, soluțiile pentru ecuațiile date sunt:
a) x = -3
b) x = -12
c) x = 38
d) x = 1
e) x = -11
f) x = -28
a) 3 - x - 6 = 3
Simplificăm mai întâi partea stângă a ecuației:
3 - 6 = -3
Ecuația devine: -x = 3
Pentru a găsi valoarea lui x, trebuie să înmulțim ambele părți cu -1:
x = -3
b) 2x + 24 = 0
Scădem 24 din ambele părți ale ecuației:
2x = -24
Împărțim ambele părți la 2:
x = -12
c) 50 - 2 - x = 10
Începem prin a simplifica partea stângă a ecuației:
50 - 2 = 48
Ecuația devine: 48 - x = 10
Scădem 48 din ambele părți ale ecuației:
-x = 10 - 48
-x = -38
Înmulțim ambele părți cu -1:
x = 38
d) -11x + 22 = -33
Adunăm 22 la ambele părți ale ecuației:
-11x = -33 + 22
-11x = -11
Împărțim ambele părți la -11:
x = 1
e) x + (-2) = -13
Simplificăm partea stângă a ecuației:
x - 2 = -13
Adunăm 2 la ambele părți ale ecuației:
x = -13 + 2
x = -11
f) 100 / (-5) + 4 - x = 12
Începem prin a calcula 100 / (-5):
100 / (-5) = -20
Acum avem: -20 + 4 - x = 12
Adunăm 20 la ambele părți ale ecuației:
4 - x = 12 + 20
4 - x = 32
Scădem 4 din ambele părți:
-x = 32 - 4
-x = 28
Înmulțim ambele părți cu -1:
x = -28
Deci, soluțiile pentru ecuațiile date sunt:
a) x = -3
b) x = -12
c) x = 38
d) x = 1
e) x = -11
f) x = -28