👤

Precizeaza valoare morfologica, funcția sintactică si cazul pronumelor și adjectivelor pronominale dau coroana

1 Se spala pe dinti
2 Cadoul este pentru ai lui
3 Am sosit acasa dupa ai mei
4 Am stat jn fata alor tai
5 Nu-si mai amintea nimic
6 A fost certat de ai sai
7 Vino acasa la acestq
8 Vorbeste cu acesta
9 Vorbeste cu acela
10 Caietul este al acestuia
11 Înaintea acestuia nu era curat
12 Ea a ramas aceasi
13 Fetele insesi au venit la meci
14 Voi lupta contra tuturor
14 Vorbele despre altii sunt rele
15 Florile sunt pentru cineva
16 Mergea acasa la cineva
17 Parintii niciunuia nu au fost
18 N-a raspuns nimeni
19 Cadoul de la niciunu a fost mare
20 Nu auzea nimic
21 Vocea nu parea a nimănui
22 Nu lupt contra nimănui
23 Niciun copil nu a lipsit
24 Nu vorbesc niciunui coleg
25 Despre cine vorbesti
26 Împotriva cui luptam
27 Pentru cine sunt florile
28 A cui e vina
29 Copilul caruia lipseste
30 Pe care elev la ascultat
31 Pe baitii jnsisi ia ascultat
32 Ii ascult pe care vine primul
33 Stiu cui i am da cartea
34 Ne am cunoscut
35 Spune mi cine lipseste
36 Ne a spus cine lipseste

Răspuns :

Răspuns:

coroana?

Explicație:

1. "Se spală pe dinți" - valoare morfologică: reflexivă, funcție sintactică: reflexivă, cazul pronumelui: acuzativ.

2. "Cadoul este pentru ai lui" - valoare morfologică: posesivă, funcție sintactică: complement de atribuire, cazul pronumelui: genitiv.

3. "Am sosit acasă după ai mei" - valoare morfologică: posesivă, funcție sintactică: complement de timp, cazul pronumelui: genitiv.

4. "Am stat în fața alor tăi" - valoare morfologică: posesivă, funcție sintactică: complement de loc, cazul pronumelui: genitiv.

5. "Nu-și mai amintea nimic" - valoare morfologică: reflexivă, funcție sintactică: reflexivă, cazul pronumelui: acuzativ.

6. "A fost certat de ai săi" - valoare morfologică: posesivă, funcție sintactică: complement de agent, cazul pronumelui: genitiv.

7. "Vino acasă la acesta" - valoare morfologică: demonstrativă, funcție sintactică: complement de loc, cazul pronumelui: dativ.

8. "Vorbește cu acesta" - valoare morfologică: demonstrativă, funcție sintactică: complement direct, cazul pronumelui: acuzativ.

9. "Vorbește cu acela" - valoare morfologică: demonstrativă, funcție sintactică: complement direct, cazul pronumelui: acuzativ.

10. "Caietul este al acestuia" - valoare morfologică: posesivă, funcție sintactică: complement de atribuire, cazul pronumelui: genitiv.

11. "Înaintea acestuia nu era curat" - valoare morfologică: demonstrativă, funcție sintactică: complement de loc

Răspuns:

1. "Se" - pronume reflexiv; funcția sintactică: reflexiv indirect; caz: acuzativ

2. "Pentru" - prepoziție; funcția sintactică: complement circumstanțial de scop; caz: -

3. "Dupa" - prepoziție; funcția sintactică: complement circumstanțial de timp; caz: -

4. "In fata" - sintagmă prepozițională; funcția sintactică: complement circumstanțial de loc; caz: acuzativ

5. "Nimic" - pronume nehotărât; funcția sintactică: complement direct; caz: acuzativ

6. "De" - prepoziție; funcția sintactică: complement circumstanțial de mod; caz: -

7. "Acesta" - pronume demonstrativ; funcția sintactică: atribut; caz: nominativ

8. "Acesta" - pronume demonstrativ; funcția sintactică: complement direct; caz: acuzativ

9. "Acela" - pronume demonstrativ; funcția sintactică: atribut; caz: nominativ

10. "Acestuia" - adjectiv pronominal posesiv; funcția sintactică: atribut; caz: genitiv

11. "Acestuia" - adjectiv pronominal posesiv; funcția sintactică: complement circumstanțial de loc; caz: dativ

12. "Aceasi" - adjectiv pronominal; funcția sintactică: atribut; caz: nominativ

13. "Insesi" - pronume reflexiv intensificator; funcția sintactică: atribut; caz: nominativ

14. "Contra" - prepoziție; funcția sintactică: complement circumstanțial de mod; caz: -

15. "Cineva" - pronume nehotărât; funcția sintactică: complement direct; caz: acuzativ

16. "La cineva" - sintagmă prepozițională; funcția sintactică: complement circumstanțial de loc; caz: acuzativ

17. "Niciunuia" - pronume nehotărât; funcția sintactică: complement indirect; caz: dativ

18. "Nimanui" - pronume nehotărât; funcția sintactică: complement indirect; caz: dativ

19. "Niciunuia" - pronume nehotărât; funcția sintactică: complement indirect; caz: dativ

20. "Nimic" - pronume nehotărât; funcția sintactică: complement direct; caz: acuzativ

21. "Nimanui" - pronume nehotărât; funcția sintactică: atribut; caz: dativ

22. "Nimanui" - pronume nehotărât; funcția sintactică: complement direct; caz: dativ

23. "Niciunui" - pronume nehotărât; funcția sintactică: complement indirect; caz: dativ

24. "Niciunui" - pronume nehotărât; funcția sintactică: complement indirect; caz: dativ

25. "Cine" - pronume interogativ; funcția sintactică: complement direct; caz: acuzativ

26. "Cui" - pronume interogativ; funcția sintactică: complement indirect; caz: dativ

27. "Cine" - pronume interogativ; funcția sintactică: complement direct; caz: acuzativ

28. "A cui" - pronume interogativ; funcția sintactică: complement indirect; caz: dativ

29. "Caruia" - pronume relativ; funcția sintactică: atribut; caz: dativ

30. "Pe care" - pronume relativ; funcția sintactică: complement direct; caz: acuzativ

31. "Insisi" - pronume reflexiv intensificator; funcția sintactică: atribut; caz: nominativ

32. "Pe care" - pronume relativ; funcția sintactică: complement direct; caz: acuzativ

33. "Cui" - pronume interogativ; funcția sintactică: complement indirect; caz: dativ

34. "Ne" - pronume personal; funcția sintactică: complement indirect; caz: dativ

35. "Cine" - pronume interogativ; funcția sintactică: complement direct; caz: acuzativ

36. "Cine" - pronume interogativ; funcția sintactică: complement direct; caz: acuzativ