👤

1. Completează spațiile libere pentru a obține propoziții adevărate. a) Dacă M este mijlocul laturii AB a triunghiului ABC, atunci segmentul CM este o... a triunghiului ABC . b) Dacă segmentul AN este o medianǎ a triunghiului ABC, atunci punctul N este segmentului ... c) Dacă segmentele AM şi BE sunt mediane ale triunghiului ABC şi BE n AM = {G atunci punctul G se numeşte... d) Dacă segmentul AD este o mediană a triunghiului ABC și G este centrul greutate al acestuia, atunci AG = ... AD și AG = ... GD. C ​

Răspuns :

Efektm

Răspuns:

a) Dacă M este mijlocul laturii AB a triunghiului ABC, atunci segmentul CM este o mediană a triunghiului ABC.

b) Dacă segmentul AN este o medianǎ a triunghiului ABC, atunci punctul N este mijlocul segmentului BC.

c) Dacă segmentele AM şi BE sunt mediane ale triunghiului ABC şi BE ∩ AM = {G} atunci punctul G se numeşte centrul de greutate al triunghiului ABC.

d) Dacă segmentul AD este o mediană a triunghiului ABC și G este centrul greutate al acestuia, atunci AG = 2/3 AD și AG = 2 GD.  ​

Explicație pas cu pas:

Mediana este linia care unește vârful unui triunghi cu mijlocul laturii opuse.

Intersecția medianelor se numește centrul de greutate al triunghiului.

Centrul de greutate este situat pe fiecare mediană la o treime de bază și două treimi de vârf.