👤

6. Prețul unui tort este de cinci ori mai mare decât al unei prăjituri. Dacă am mări prețul prăjiturii cu 1 leu şi am micşora prețul tortului cu 2 lei, prăjitura ar fi de patru ori mai ieftină decât tortul. Află câți lei va plăti Bianca, dacă va cumpăra 3 prăjituri şi 2 torturi pentru ziua ei. b) 87 de lei; c) 78 de lei; a) 42 de lei; d) 36 de lei.​

Răspuns :

Răspuns:

c)78 de lei

Explicație pas cu pas:

îmi dai coronă?

Presupunând că prețul inițial al prăjiturii este \( p \) lei, atunci prețul inițial al tortului este \( 5p \) lei, conform informației din enunț. Dacă majorăm prețul prăjiturii cu 1 leu, obținem \( p + 1 \) lei, iar dacă micșorăm prețul tortului cu 2 lei, obținem \( 5p - 2 \) lei.

Conform enunțului, avem ecuația:

\[ p + 1 = 4(5p - 2) \]

Rezolvând această ecuație, putem afla prețul inițial al prăjiturii (\( p \)) și apoi calculăm câți lei va plăti Bianca pentru 3 prăjituri și 2 torturi.

Să rezolvăm ecuația:

\[ p + 1 = 20p - 8 \]

\[ 19p = 9 \]

\[ p = \frac{9}{19} \]

Astfel, prețul inițial al prăjiturii este \( \frac{9}{19} \) lei. Acum putem calcula câți lei va plăti Bianca pentru 3 prăjituri și 2 torturi:

\[ 3 \times \frac{9}{19} + 2 \times 5 \times \frac{9}{19} \]

\[ \frac{27}{19} + \frac{90}{19} \]

\[ \frac{117}{19} \]

\[ 6 \frac{9}{19} \]

Deci, Bianca va plăti aproximativ \( 6 \frac{9}{19} \) lei pentru cele 3 prăjituri și 2 torturi.

Comparând cu opțiunile date:

a) 42 de lei - Incorect
b) 87 de lei - Incorect
c) 78 de lei - Incorect
d) 36 de lei - Incorect

Se pare că nicio opțiune nu corespunde rezultatului obținut. Este posibil să fie o eroare în formularea problemei sau în opțiunile de răspuns. Te rog să verifici enunțul și opțiunile pentru a vedea dacă există vreo informație adițională sau modificări.