👤
Xenapz44
a fost răspuns

Rezolvați prin metoda reducerii următoarele sisteme:

f ){4x + 2y = -2 ,
2x + 3 y = 9


g){ 2 x 3 y = -7
3x + 4 y = 2

h.){ 3 x- 2 y = 8
x -6 y = 8


Puteți sa îmi explicați va rog , pas cu pas ecest exercițiu?​


Răspuns :

Răspuns:

Desigur, să rezolvăm aceste sisteme de ecuații folosind metoda reducerii. Vom numi sistemele \( f \), \( g \), și \( h \):

### a. Sistemul \( f \):

\[ \begin{cases} 4x + 2y = -2 \\ 2x + 3y = 9 \end{cases} \]

**Pasul 1:** Înmulțim prima ecuație cu \( \frac{1}{2} \) pentru a face coeficientul \( x \) în ambele ecuații egal cu \( 1 \):

\[ \begin{cases} 2x + y = -1 \\ 2x + 3y = 9 \end{cases} \]

**Pasul 2:** Scădem prima ecuație din a doua pentru a elimina variabila \( x \):

\[ \begin{cases} 2x + y = -1 \\ 2x + 3y = 9 \end{cases} \]

\[ \begin{cases} 2x + y = -1 \\ 2y = 10 \end{cases} \]

**Pasul 3:** Găsim soluțiile pentru variabile:

\[ \begin{cases} 2x + y = -1 \\ y = 5 \end{cases} \]

**Pasul 4:** Înlocuim valoarea \( y = 5 \) în prima ecuație pentru a găsi \( x \):

\[ \begin{cases} 2x + 5 = -1 \\ y = 5 \end{cases} \]

\[ \begin{cases} 2x = -6 \\ y = 5 \end{cases} \]

\[ \begin{cases} x = -3 \\ y = 5 \end{cases} \]

Prin urmare, soluția sistemului \( f \) este \( x = -3, y = 5 \).

### b. Sistemul \( g \):

\[ \begin{cases} 2x + 3y = -7 \\ 3x + 4y = 2 \end{cases} \]

**Pasul 1:** Înmulțim prima ecuație cu \( 4 \) și a doua ecuație cu \( 3 \) pentru a face coeficienții la variabila \( y \) egali:

\[ \begin{cases} 8x + 12y = -28 \\ 9x + 12y = 6 \end{cases} \]

**Pasul 2:** Scădem prima ecuație din a doua pentru a elimina variabila \( y \):

\[ \begin{cases} 8x + 12y = -28 \\ 9x + 12y = 6 \end{cases} \]

\[ \begin{cases} -x = -34 \\ 12y = -34 \end{cases} \]

**Pasul 3:** Găsim soluțiile pentru variabile:

\[ \begin{cases} x = 34 \\ y = -\frac{17}{6} \end{cases} \]

Prin urmare, soluția sistemului \( g \) este \( x = 34, y = -\frac{17}{6} \).

### c. Sistemul \( h \):

\[ \begin{cases} 3x - 2y = 8 \\ x - 6y = 8 \end{cases} \]

**Pasul 1:** Înmulțim prima ecuație cu \( 3 \) și a doua ecuație cu \( 2 \) pentru a face coeficienții la variabila \( x \) egali:

\[ \begin{cases} 9x - 6y = 24 \\ 2x - 12y = 16 \end{cases} \]

**Pasul 2:** Adunăm cele două ecuații pentru a elimina variabila \( x \):

\[ \begin{cases} 9x - 6y = 24 \\ 2x - 12y = 16 \end{cases} \]

\[ \begin{cases} 7x - 18y = 40 \\ 2x - 12y = 16 \end{cases} \]

**Pasul 3:** Găsim soluțiile pentru variabile:

\[ \begin{cases} x = -14 \\ y = -1 \end{cases} \]

Prin urmare, soluția sistemului \( h \) este \( x = -14, y = -1 \).

Aceasta este rezolvarea pas cu pas pentru toate cele trei sisteme. Dacă ai nevoie de lămuriri suplimentare sau de alte explicații, te rog să întrebi.

Byaaq
Ca sa te ajut sa le intelegi..mereu trebuie sa inmultesti ca sa poti sa reduci mai apoi,cum ar fi
4x+2y=-2
2x+3y=9
înmulțim prima ecuatie cu 2 si a doua cu -4
8x+4y=-4
-8x-12=-36
Deci am înmulțit ca sa avem 8 si -8 pentru ai reduce.
Acum le aduni si iti va iesi
-8x=-40
Deci x este egal cu 5
si acum trebuie sa înlocuiești x-ul in prima relatie pe care ti a dat o problema,deoarece l ai aflat.
Asa ca o sa avem
4•5+2y=-2
20+2y=-2
2y=-2-20
2y=-18
deci y egal cu 9
Raspunsul final
x=5
y=9
Deci pana la urma mereu trebuie sa inmultesti ca dupa sa poti sa i reduci.Sper ca te am ajutat sa înțelegi! Trebuie sa ai grija mereu la semne cand inmultesti sau aduni.Daca gresesti un semn se duce toata ecuatia si o faci degeaba.