Şcoala de altădată
7
după Romulus Dinu
Familia mea s-a mutat la oraş când eu intram în
clasa
a doua.
Anul şcolar începuse de o săptămână
CONT
când, într-o zi
ploioasă, tata m-a luat de mână şi m-a
dus la noua mea
şcoală. Eram lustruit şi ferchezuit, de
parcă mă duceam
la serbare, ca altădată.
Tata stabilise dinainte înscrierea mea în clasa a II-a.
ORT O CONVERSI Am intrat prin faţă, pe unde nu intră niciodată copiii,
verificare
e vorbeşte.
deoarece tata voia să discute cu domnul director. Tata a
intrat în cancelarie, iar eu am aşteptat într-o sală mare,
Dicare semăna cu un muzeu.
a nu înţeleg mesajul pe nişte grinzi erau agăţate păsări împăiate: un uliu, un porumbel şi o bufniţă cu penele
prin gesturi
trebările pe care să
care vorbeşte.
rivite şi interesante in
ea ce am ascultat
infolate, de parcă atunci scăpase din gura vreunui motan sălbatic. Într-un colt, o barză stătea în
rei picioare: două ale ei, adevărate şi unul mai la coadă, făcut dintr-o nuia, ca să nu cadă. Lângă
arză, erau cinci trestii înfipte într-o scândură pe care erau desenate nişte broaște verzi şi câţiva
peşti. Într-un borcan cu spirt, pe o catedră veche, era un şarpe cu o parte din coadă lipsă. Pe un
uport de lemn se afla un vraf de suluri de hărţi şi nişte indicatoare de lemn lustruite.
În timp ce observam toate acestea, mă pomenesc luat de brat de domnul director şi condus
tr-o clasă în care am pătruns având, parcă, un nod în gât.
repeți ce s-a spus de Domnul învăţător m-a întrebat cum mă cheamă. Am răspuns: Dirtu Romulus. Dumnealui m-a
us în banca a treia, pe rândul dinspre uşă, unde era un loc liber. După ce mi-a spus: Stai aici şi fii
tent!, a plecat la catedră, unde a pus pe un copil să citească.
pă şcoală au prev Am încercat să intru în vorbă cu băiatul din dreapta mea:
Stură cu necesitatea paledu, a
răspuns el.
vități la alegere.
e CONTRA pauzei pe
Pe mine mă cheamă Dinu. Pe tine cum te cheamă?
-Eu te întreb cum te cheamă, nu care îţi este porecla.
-ledu, mãi Dineață! Aşa mă cheamă.
Deodată, s-a auzit clopoţelul izbăvitor. ledu m-a smucit:
n cartonas pentru a Hai afară!
bul petrecut
- Cum afară? Nu vezi că plouă?
Ce dacă plouă? Stăm sub streaşină. Jucăm Ulii şi porumbeii şi, dacă fugim, nu ne udǎ.
Toţi făceau aşa. Am făcut şi eu ca ei. La început, eu şi ledu am fost ulii, pe urmă, când i-am prins
toti, ne-am făcut noi porumbei. Ne-a stricat cheful clopotelul. Când am dat să intru în şcoală,
a oprit un bărbat voinic, cu mustǎți:
Te-ai spălat pe picioare?
Auzi, la şcoală să mă spăl pe picioare? întâi n-am înțeles, dar cât ai clipi, m-am pomenit lângă
mea. Acolo erau mai mulți copii care se spălau pe ghete. Ei ştiau, dar nu mi-au spus nimic.
am râdeau de mine. Bineînţeles că m-am spălat şi eu, cu toate că-mi venea mai mult să fug
să. Şi încă aşa de bine m-am spălat, că de înghesuială şi grabă mi-a curs apă în ghete, până
asază din nou dat pe dinafară. Parcă trecusem prin Argeş încălţat. Dar aceasta era regula. Am intrat în clasă
ind urme pe podele până la bancă.
a
Spuneți în care este fragmentul doi Dau coroană dau 50 de puncte
![Şcoala De Altădată 7 După Romulus Dinu Familia Mea Sa Mutat La Oraş Când Eu Intram În Clasa A Doua Anul Şcolar Începuse De O Săptămână CONT Când Întro Zi Ploioa class=](https://ro-static.z-dn.net/files/d40/1af4038b7c2250b056379db1b44a3a5b.png)