👤

1)Odată cu apariția calului cel tânăr în grajd,bătrânul cal se simte abandonat.Ilustrează ideea cu două citate din text.1(două rânduri).2(două rânduri).2)Numerotează ideile principale in ordinea corectă:Mergând în război,calul este răcit.Calul este domesticit.Îmbătrânit,animalul este abandonat în grajd.Cei doi cai se împrietenesc.Calul își salvează stăpânul dintr-o situație periculoasă.Este adus un cal tânăr în grajd.3)Rescrie,în aproximativ 100 de cuvinte,din perspectiva calului ,unul dintre momentele prezentate în text.10 rânduri.Continuarea la text .​

1Odată Cu Apariția Calului Cel Tânăr În Grajdbătrânul Cal Se Simte AbandonatIlustrează Ideea Cu Două Citate Din Text1două Rânduri2două Rânduri2Numerotează Ideil class=

Răspuns :

1) Bătrânul cal se simte abandonat în citatele:

- "Bătrânul, avea să fie mutat mai încolo." ceea ce înseamnă că nu mai era el pe primul loc.

- "...iar el luă, pentru întâiași dată, de la soldat, două lovituri de vargă" el luând bătaie deoarece nu mai era iubit ca altădată.

2) Ideile principale în ordinea corectă:

1. Calul este domesticit.

2. Calul își salvează stăpânul dintr-o situație periculoasă.

3. Mergând în război, calul este rănit.

4. Îmbătrânit, animalul este abandonat în grajd.

5. Este adus un cal tânăr în grajd.

6. Cei doi cai se împrietenesc.

3. Text scris din perspectiva calului cel bătrân

Din gelozie pentru calul cel tânăr ce fusese adus în grajd și care mi-a luat locul la fereastră, m-am repezit la gâtul lui și i-am făcut o mușcătură, doar ca să-mi potolesc durerea din suflet.

Pentru gestul meu urât am fost lovit, însă m-a durut mai mult decât biciul faptul că nu mai sunt respectat, iubit și nici scos din grajd.

Această bătaie am luat-o deseori, însă într-o zi, calul cel tânăr m-a privit altfel și atunci am simțit că nu mai sunt singur, ci așa cum eram în herghelie pe câmpuri cu ceilalți cai. Apropierea dintre noi a fost definivă și pentru totdeauna.

Astfel, eu am scăpat de bătaie și, în plus, ne-am căpătat amândoi libertatea de mișcare prin grajd.

Succes! ⚘️

Vezi imaginea Valdanet
Vezi imaginea Valdanet