👤

1 Precizează cazul substantivelor din propoziţiile date. a. Pisica este un animal de casă. b. Să-i dau câinelui supa calda şi paine proaspats C. Ascult ciripitul trist al vrábiuţelor de prin copacii de peste drum. 2 Corectează toate greşelile din textul dat. Am aranjat în dulap lucrurile noi ale Mariei, bunicii şi bunicului. L-am strigat pa fratele meu: -- Dane vino să mă ajuti! Dragul meu frate n-auzi sau eşti cam leneş? 3 Analizează substantivele din propoziţia de mai jos, indicând şi funcţia lor sin tactică. 40 de puncte Zăpada de pe câmpuri a fost pătura protectoare a grâului. Din oficiu: 10 puncte
VA ROG! VA DAU COROANA​

Răspuns :

Răspuns:

Sigur! Te ajut cu mare drag! Da ca dorești poți sa mai și prescurtezi.

Explicație:

1) a. Cazul Nominativ - Pisica este un animal de casă.

b. Cazul Dativ- Să-i dau câinelui supa caldă și pâine proaspătă.

c. Cazul Acuzativ - Ascult ciripitul trist al vrabiuțelor de prin copacii de peste drum.

2) Am aranjat dulapul cu lucrurile noi ale Mariei, ale bunicii și ale bunicului. L-am strigat pe fratele meu :

Dane, vin-o ajuți! Dragul meu frate, n-auzi sau ești cam leneș?

3) zăpada - substantiv comun, genul feminin, numărul singular, Cazul Nominativ, articulat cu articol hotărât ,, - a, funcție sintactica de subiect.

de pe câmpuri - substantiv comun, genul feminin, numarul plural, cazul acuzativ, precedat de prepozita compusa,, de pe , funcție sintactica de circumstanțial de loc.

pătura - substantiv comun, numatul singular, genul, genul feminin, cazul acuzativ, articulat cu articol hotărât,, - aʼʼ, funcție sintactica de complement direct.

grâului - substantiv comun, numărul singular, genul neutru, cazul dativ, articulat cu articolul hotărât,, lui, funcție sintactica de complement indirect.