👤

poate turturele - strânse una în alta și începând să bată din aripi ca şi când s-ar fi pregătit să-şi ia zborul. O casă incidentă, de care mi-am dat seama mai târziu, cu numărul casei în care am crescut pe bulevardul Mărăști), la a al cărei acoperis era pe punctul de a zbura în cer, în mii de fâlfâiri. Casa avea, în dreptul intrării, numărul 23 (co- cărui vedere am fost cuprins de-o euforie atât de mare încât m-am trezit din somn deodată, fericit, plin de-un en- tuziasm fizic fără motiv și fără nume, și-am rămas de-atunci convins - în modul cel mai naiv şi încăpățânat super- stitios - că 23 e un număr magic şi norocos pentru mine. Dar ce semnificație pot să dau acelui vis pe care l-am transformat de-a lungul anilor într-un fel de mit personal? Ce pot citi în el? (Matei Călinescu, Portretul lui M)
a) Transcrie primele trei atribute din text, menționând felul lor.
b) Alcătuieşte enunțuri în care să utilizezi primele trei substantive din text cu funcţia sintactică de atribut.​

Poate Turturele Strânse Una În Alta Și Începând Să Bată Din Aripi Ca Şi Când Sar Fi Pregătit Săşi Ia Zborul O Casă Incidentă De Care Miam Dat Seama Mai Târziu C class=

Răspuns :

a) Primele trei atribute din text, împreună cu felurile lor, sunt:

1. „îngrămădiți împreună” - atribut adjectival
2. „începând să bată din aripi” - atribut participial
3. „al cărui acoperiș era pe cale să zboare spre cer” - atribut clauză relativă

b) Enunțuri care folosesc primele trei substantive din text cu funcția sintactică de atribut:

1. Turturelele, înghesuite, au creat o scenă pitorească în grădină.
2. Păsările, începând să bată din aripi, au semnalat apropierea furtunii.
3. Casa, al cărei acoperiș era pe cale să zboare spre cer, stătea precar pe marginea stâncii.