👤

Cum deosebim subiectul de complement direct cand punem intrebarea?
Exemplu: geaca de fâș.

Răspuns :

Răspuns:

Salut!

Întrebarea subiectului este (cine? ce?)

Iar întrebarea complementului direct este (Pe cine? ce?)

Diferența dintre ele este că subiectul îndeplinește acțiunea, iar complementul este doar o parte secundară a propoziției.

#limbaromână

#ajutorlateme

#întrebărisimple

Succes la școală!

• Sper din suflet că te-am ajutat, te rog să-mi dai coronița, 5 stele ☆ și un follow să îmi arăți că răspunsul a fost util pentru tine! Dacă am făcut o greșeală în răspuns vă rog să nu mă raportați, doar scrieți în comentarii și voi înțelege greșeala!

Danait

Trebuie să știm că întrebarea "ce", folosită adesea pentru complementul direct, aparține și subiectului.

De aceea, ca regulă de aur, începem analiza sintactică prin căutarea subiectului, chiar înaintea predicatului.

1. Am cumpărat o geacă de fâș.

• avem subiect, ESTE NEEXPRIMAT, inclus (eu am cumpărat);
  • o geacă - complement direct, determină verbul am cumpărat (ce am cumpărat?);
  • de fâș - atribut substantival prepozițional, determină substantivul geaca (ce fel de geacă?);

2. Îi place geaca de fâș.

• geaca - subiect (ce îi place lui?);
  • îi - complement indirect (cui îi place?), într-adevăr, îi este subiect logic, dar nu cel gramatical pe care îl căutăm. deci alt subiect pe lângă verbul avut (care este un verb tranzitiv, acest lucru este foarte important, dar mă tem că intru prea mult în detalii), în afară de geaca, nu avem.

3. Geaca de fâs a fost cumpărată de Ion.

• geaca - subiect (ce a fost cumpărat?sau cine a fost cumpărată?);
  • de Ion - complement de agent, subiect logic, nu subiect gramatical;
  • a fost cumpărată - construcție pasivă, funcție sintactică de predicat verbal, nu nominal.

Bonus brainly.ro: despre SUBIECT

https://brainly.ro/tema/383617