Răspuns:
[tex]\boldsymbol{a) \ \red{2}; \ b) \ \red{4}; \ c) \ \red{3}}[/tex]
[tex]\boldsymbol{d) \ \red{-3}); \ e) \ \red{-5}; \ f) \ \red{7}}[/tex]
Explicație pas cu pas:
Desfacem parantezele, transferăm termenii ce conțin necunoscuta într-un singur membru și de aici obținem numărul solicitat.
[tex]a) \ 5(2x-1)=7x+1 \Rightarrow 10x - 5 = 7x + 1[/tex]
[tex]10x - 7x = 1 + 5 \Rightarrow 3x = 6[/tex]
[tex]x = 6 : 3 \Rightarrow \bf x = 2[/tex]
***
[tex]b) \ 3(7-3x)=5-5x \Rightarrow 21-9x=5-5x[/tex]
[tex]-9x+5x=5-21 \Rightarrow -4x = -16[/tex]
[tex]x =(-16) : (-4 \Rightarrow \bf x = 4[/tex]
***
[tex]c) \ 7(5-2x)=8-5x \Rightarrow 35-14x=8-5x[/tex]
[tex]-14x+5x=8-35 \Rightarrow -9x=-27[/tex]
[tex]x = (-27):(-9) \Rightarrow \bf x = 3[/tex]
***
[tex]d) \ 4(3x+4)-1=7x \Rightarrow 12x+16-1=7x[/tex]
[tex]12x-7x=-15 \Rightarrow 5x=-15[/tex]
[tex]x=-15:5 \Rightarrow \bf x = -3[/tex]
***
[tex]e) \ 13x-1=6(4x+9) \Rightarrow 13x-1=24x+54[/tex]
[tex]13x-24x=54+1 \Rightarrow -11x=55[/tex]
[tex]x = 55:(-11) \Rightarrow \bf x = -5[/tex]
***
[tex]f) \ 5-19x=8(5 - 3x) \Rightarrow 5-19x=40-24x[/tex]
[tex]-19x+24x=40-5 \Rightarrow 5x = 35[/tex]
[tex]x=35:5 \Rightarrow \bf x = 7[/tex]