👤

SUBIECTUL 1
(50 de puncte)
Citeste urmatorul tragment:
Val, câte sunt de povestit, am sa ajung oare sa le spun pe toate? Malta singura imi aduce sub ochi mintil o lume intreaga de amintin, toate nespus de fericite. Malta, primul loc unde am facut cunostinta cu Sudul si toate farmecele lui, Malta, plina de mister si incantare, tocmal la varsta cand viala pare ma incantatoare ca orcand. Dintotdeauna am avut o capacitate formidabila de a ma bucura. Am inteles dintotdeauna la jole de vivre, poate flindca am fost mereu sanatoasa si teatara, dar in mod sigur si pentru ca am avut o copilarie atal de fericità. Mai tarziu, dupa casatoria atat de timpurie, am trait ani amari, in care bucuna imi parea toarte departe, dar temelia aceea de incantare parca mi-a dat taria sa indur si sa depasesc cele mai aprige furtuni. Nu se poate dobori la pamant o finta tacuta sa traiasca, o tinta care trebuie se traiasca si poate chiar sa invingã (desi a presupune asta inseamna sa ispitim soarta) findca Dumnezeu i-a dat o sanatate si o vigoare care nu trebuie irosite ...
Dar sa revin la Malta, e cea mai draga amintire a mea, asa ca nu pot sa nu vorbese despre ea ceva mai mult, flindca, in fond, pentru mine scriu. Motivul pentru care am avut o copilarie atat de fericita a fost ce familia noastra era numeroasa. Eram cinci, fratele meu, Alfred, cel mai mare, apoi eu, apol Victoria Melita poreclita Ducky. Era doar cu un an mai mica, dar parea mai mare, flindca era mai inalt si mai bruneta, in timp ce eu eram mai scunda si aveam parul galben". Toata lumea credea cà ea era cea mai mare, ceea ce nu ne placea nici mie, nici el. Ne deosebeam la tel de mult ca fire si ca infatisare. Eu eram vesela insufletita, putin frivola, preferata tuturor, considerata toarte draguta, ma imprieteneam usor cu toti, eram cea mai putin banuitoare finta de pe fata pamantului, nu tocmai isteata, slaba la invatatura, dar fericita fercita. Ducky era mai destepta decat mine, mai buna la invatatura, mult mai trista, de multe ori invidioasa si bosumflata, dar ne lubeam din toata inima si nici nu ne puteam inchipui o zi una farà cealalta, sau un joc ori un lucru care s-o intereseze pe una, dar nu si pe cealaltà. Desigur, ne ciondăneam des, ba chiar ne ma loveam, dar Intotdeauna jucam cinstit, niciodata nu incercam sã o luăm una inaintea celeilalte, eram fidele si sincere si impärteam totul. Sandra era cu aproape trei ani mai mica decât mine. Era ceva mai inceata la minte decât noi, cele mai mari, si niciodat n-am tratat-o ca pe o egal a noastra, desi tineam mult la ea. flind totusi oricând gata sã ne folosim mintea si varsta mai inaintata impotriva ei [...] Cât despre Beatrice.
Baby, find cea mai mica, era sora cea mai rasfatat si deloc cuminte, desi le aducea, probabil, mare bucurie «celor man».
Maria, Regina Româniel, Jumal de razboi 1916-1917

Scrie pe foaia de examen, in enunturi, raspunsul la fiecare dintre urmatoarele cerinte cu privire le textul dat.

1. Indicã sensul din text al cuvântului vigoare si al secventei imi aduce sub ochii mintii,

2. Mentioneaza care este primul loc unde Regina Maria face cunostinta cu Sudul, utilizand informatile di textul dat

3. Precizeaza două dintre defectele lui Ducky, justificându-ti räspunsul cu o sevent semnificativa din text.

4. Explica motivul pentru care autoarea a inteles bucuria de a trãi.

5. Prezinta, in 30 - 50 de cuvinte, in ce constà personalitatea complexa a Reginei Maria,

Răspuns :

Răspuns:

1. Sensul cuvântului "vigoare" în text este legat de putere și energie. Secvența "imi aduce sub ochi mintii" indică că Malta singură îi aduce în fața minții o lume întreagă de amintiri.

2. Primul loc unde Regina Maria face cunoștință cu Sudul este Malta.

3. Două dintre defectele lui Ducky menționate în text sunt tristețea și invidia. Aceste aspecte sunt evidențiate în descrierea ei ca fiind mai tristă și de multe ori invidioasă și mărginită în text.

4. Autoarea a înțeles bucuria de a trăi datorită copilăriei fericite și a temeliei acelei incantații care i-a dat puterea să înfrunte și să depășească momente dificile.

5. Personalitatea complexă a Reginei Maria este ilustrată prin contrastele dintre fericirea copilăriei, anii amari după căsătorie și puterea de a înfrunta furtuni. Ea era veselă, fericită, dar și capabilă să reziste la adversități, având o abilitate de a se bucura de viață și de a face față provocărilor cu vigoare.