👤

1) Realizați expansiunea atributelor în atributive: Aceasta este o sumă de negociat. Am avut plăcerea de a te felicita. 2) Realizează contragerea atributive lor: Am înțeles doar asta din tot ce ai spus. Dorința că teza să se amâne s- a împlinit. 3) Desparte frazele în propoziții și identifică atributivele: Vedea cu o lampă așezată pe pervazul casei pustii, casa, în care locuise. Pipăia cu ajutorul vântului, Care atingea ușor Toate lucrurile pe care pusese el mâna. (M. Sorescu, Iscălitura) 4) Continuă propoziția regentă cu trei atributive introduse prin trei elemente de relație diferite Mă frământă problema ...................

urgentt:) ​

Răspuns :

1) Expansiunea atributelor în atributive:
- Aceasta este o sumă de negociat.
(Expansiune atributivă: Aceasta este o sumă pe care trebuie să o negociem.)

- Am avut plăcerea de a te felicita.
(Expansiune atributivă: Am avut plăcerea de a te felicita pentru realizările tale.)

2) Contragerea atributivelor:
- Am înțeles doar asta din tot ce ai spus.
(Contragere atributivă: Am înțeles doar acest lucru din tot ce ai spus.)

- Dorința că teza să se amâne s- a împlinit.
(Contragere atributivă: Dorința ca teza să se amâne s-a împlinit.)

3) Despartirea frazelor în propoziții și identificarea atributivelor:
- Vedea cu o lampă așezată pe pervazul casei pustii.
(Atributiv: așezată pe pervazul casei pustii)

- Casa, în care locuise.
(Atributiv: în care locuise)

- Pipăia cu ajutorul vântului, care atingea ușor toate lucrurile pe care pusese el mâna.
(Atributive: cu ajutorul vântului, care atingea ușor toate lucrurile pe care pusese el mâna)

4) Continuarea propoziției regente cu trei atributive introduse prin trei elemente de relație diferite:
- Mă frământă problema despre căreia am discutat ieri, a cărei soluție mi-ar aduce liniștea atât de necesară și pe care o voi analiza în detaliu.