👤
a fost răspuns

9. Punctele M, N şi P sunt mijloacele laturilor BC, AC şi, respectiv, AB ale triunghiului
ABC, iar G este punctul de intersecție a dreptelor AM, BN şi CP.
a) Determină lungimea segmentului AG, știind că AM = 9 cm.
b) Determina lungimea segmentului CP, știind că PG = 3 cm.
c) Determină lungimea segmentului AG, știind ca GM = 4,5 cm.
d) Determină lungimea segmentului NG, știind că BG=2,3 cm.
e) Determina lungimea segmentului CG, știind că GP = 5 cm.
f) Determină lungimea segmentului NG, știind că BN = 36 cm.
Dau coroana
urgent va roggg

Răspuns :

Răspuns:

a) Pentru a determina lungimea segmentului AG, putem folosi proporționalitatea în triunghiul ABC. Având AM = 9 cm, putem spune că AG este proporțional cu BC (deoarece M este mijlocul lui BC). Prin urmare, \( AG = \frac{1}{2} \times BC \).

b) Având PG = 3 cm și cunoscând că G este punctul de intersecție a dreptei BN și CP, putem folosi proporționalitatea în triunghiul BCP. \( PG \) este proporțional cu \( CP \), astfel că \( CP = \frac{PG}{BP} \times BC \).

c) Dacă GM = 4,5 cm, atunci, similar cu (a), putem spune că AG este proporțional cu \( BC \), iar \( AG = \frac{1}{3} \times BC \).

d) Pentru a determina lungimea segmentului NG, putem folosi proporționalitatea în triunghiul BNG. Având BG = 2,3 cm, putem spune că NG este proporțional cu \( BN \), astfel că \( NG = \frac{BG}{BG+GP} \times BN \).

e) Având GP = 5 cm și cunoscând că G este punctul de intersecție a dreptei BN și CP, putem folosi proporționalitatea în triunghiul BCP. \( GP \) este proporțional cu \( CG \), iar \( CG = \frac{GP}{BP} \times BC \).

f) Pentru a determina lungimea segmentului NG, putem folosi proporționalitatea în triunghiul BNG. Având \( BN = 36 \) cm, putem spune că NG este proporțional cu \( BG \), iar \( NG = \frac{BG}{BG+GP} \times BN \).

Sper că ai înțeles! Spor la teme!