un minut acea scenă, acea clipă: privirea spre celui suflet de copil care dorea să se maturizeze şi nu putea. Cei trei giganţi adormiţi pufăiau lenes în ceață în diminețile din toamna lui 1989. Eu mă pregăteam să devin matur sub privirea lor. Mă uitam la ei. În acel an uriașii au fost cu mine, m-au protejat şi mi-au stârnit cele mai puternice sentimente. Când li priveam mă simțeam liniștit, în siguranță și, treptat, a început să îmi placă acea stare de transă dureros de plăcută. În timp ce giganţii se domesticeau sub privirile mele, Sonia mă bătea pe umăr ca să mă duc departe de acolo. Mereu m-am considerat un romantic industrial. Vasile Ernu, Sălbaticii copii dingo A. Scrie pe foaia de examen, în enunţuri, răspunsul la fiecare dintre următoarele cerințe cu privire la textul dat. 1. Indică sensul din text al secvenţei mai mereu. 2. Menţionează tipul de peisaj care îi creează emoţie autorului, utilizând informaţiile din textul dat. 3. Precizează sentimentele provocate de peisaj autorului, justificându-ți răspunsul cu o secvenţă textul dat. 4. Explică în ce constă frumuseţea peisajului prezentat în fragment și care este rolul ei. 5. Prezintă, în 30-50 de cuvinte, o trăsătură morală a autorului, aşa cum reiese din textul dat. 6 puncte 6 puncte semnificativă din 6 puncte 6 puncte 6 puncte B. Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă spațiul în care trăim poate sau nu să contribuie la formarea noastră afectivă/sentimentală, raportându-te atât la informaţiile din fragmentul extras din volumul Sălbaticii copii dingo de Vasile Ernu, cât și la experienţa personală sau culturală. 20 de puncte În redactarea textului, vei avea în vedere următoarele repere: 14 puncte - formularea unei opinii față de problematica pusă în discuție, enunţarea și dezvoltarea corespunzătoare a două argumente adecvate opiniei şi formularea unei concluzii pertinente; - utilizarea corectă a conectorilor în argumentare, respectarea normelor limbii literare, respectarea normelor de ortografie şi de punctuație, așezarea în pagină, lizibilitatea şi respectarea numărului minim de cuvinte. 6 punct In vederea acordării punctajului, textul trebuie să dezvolte subiectul propus. Limba şi literatura română. Ghid complet pentru Bacalaureat