👤


35. Se consideră expresia E(x) = (x+4)²-2(2-x)(2x-3)-(x-3)²-2(3x+8), unde x este
un număr real.
a) Arătaţi că E(x) = 4x² - 6x +3, pentru orice număr real x.


Răspuns :

Răspuns:

[tex]\boldsymbol{ \red{E(x) = 4x^2 - 6x + 3 }}[/tex]

Explicație pas cu pas:

Desfacem parantezele, apoi reducem termenii asemenea:

E(x) = (x+4)²-2(2-x)(2x-3)-(x-3)²-2(3x+8)

= x²+8x+4²-2(4x-6-2x²+3x)-(x²-6x+3²)-6x-16

= x²+8x+16+4x²-14x+12-x²+6x-9-6x-16

= (x²+4x²-x²)+(8x-14x+6x-6x)+(16+12-9-16)

[tex]= 4x^2 - 6x + 3[/tex]

Formule de calcul prescurtat:

[tex]\boxed{\boxed{\boldsymbol{(a \pm b)^{2} = a^{2} \pm 2ab + b^{2}}} \ \ \boxed{\boldsymbol{(a - b)(a + b) = a^{2} - b^{2}}}}\\[/tex]