👤

TEXTUL 2
Une
Aurte lu
PLA
le
pun
in cuva
In timp
cu butoane şi ferestre, sub care se rumeneşte adevărata coajă.
Nimeni n-ar putea să ghicească, fie şi cu aproximație, cu ce mă ocup in acest moment. Fac o pâine (de
900 de grame). Cântăresc cu minuție ingredientele - faină, apă, sare, drojdie uscată... -
micului cuptor electric pe care l-am primit cadou la Crăciunul anului 2010. Apoi apas pe un buton... I
ce paletele amestecă energic aluatul, mă gândesc ce comod, dar şi ce meschin e să faci astfel o pâine. Cuptorul,
din metal şi material plastic, nu e cu mult mai mare decât pâinea care se va coace în el. Pare o coajă artificială,
Imi vine in minte cuptorul bunicii mele din partea mamei, de la Boroaia (un sat mare între Falticeni și
Targu Neamţ, nu departe de Humuleştii lui Ion Creangă). Construit din cărămidă şi făcând corp comun cu
o sobă cu plită, era uriaș. Când nu era folosit, puteam să intru în el și să-l explorez, mergând de-a buşilea
şi murdărindu-mă pe coate şi pe genunchi de cenuşă. Este adevărat, asta se întâmpla cu peste cincizeci de ani
în urmă, când eram copil şi cântăream de trei ori mai puțin decât acum... Dar, oricum, cuptorul era spațios,
o mică pivniță cu boltă, aflată la îndemână, în bucătăria de vară, și având menirea să păstreze fierbințeala și nu
răcoarea, ca aceea de sub
Mă uit cu dispreţ la bolul de metal și plastic, prevăzut cu un fir cu ștecăr, la care o să coc eu acum pâinea.
Chestia asta se numeşte cuptor!
La fel m-am mirat când, venind din Bucovina în București, la facultate, am văzut în satele din sudul țării
puturi americane, adică fântâni la fel de înguste ca găleata! În aceste fântâni nu poți să te uiți niciodată! Nu poți
să te oglindeşti în luciul întunecat şi misterios din adâncuri! [...]
...Sau când, mergând la piață, am aflat că merele se cumpără și ele, ca lamele de ras sau chibriturile!
Eu știam că merele se iau din pom, din grădina ta sau din grădina vecinilor. Dar să le cumperi!... Mă uitam
la vânzătorii care făceau, pe tarabe, grămăjoare de câte patru-cinci mere sfrijite, apoi la gospodinele grave care
îşi alegeau grămăjoara cea mai convenabilă și îmi venea să råd în hohote.
e ofere
min
placin
Dum
mi
pap
A
Rezumă acest text în 80-120 cuvinte dau coroniță