Răspuns :
Pentru a rezolva aceste expresii matematice, putem urma regulile de calcul cu fracții. Să le rezolvăm pe rând:
a) (5/6 + 3/4) × 24/19 - (2/3 - 1/6) × 4/3
Pentru a aduna fracțiile, trebuie să avem același numitor:
(5/6 + 3/4) = (10/12 + 9/12) = 19/12
(2/3 - 1/6) = (4/6 - 1/6) = 3/6 = 1/2
Acum putem înlocui în expresie:
(19/12) × 24/19 - (1/2) × 4/3
Frația 24/19 se simplifică cu 19/19, rămânând 24/1:
(19/12) × 24/1 - (1/2) × 4/3
Înmulțim fracțiile:
(19 × 24)/(12 × 1) - (1 × 4)/(2 × 3)
(456/12) - (4/6)
38 - 2/3
Pentru a scădea fracțiile, trebuie să avem același numitor:
(38 × 3)/3 - 2/3
(114/3) - 2/3
(114 - 2)/3
112/3
Deci, rezultatul pentru a) este 112/3.
Continuăm cu celelalte expresii matematice în mesajul următor.
a) (5/6 + 3/4) × 24/19 - (2/3 - 1/6) × 4/3
Pentru a aduna fracțiile, trebuie să avem același numitor:
(5/6 + 3/4) = (10/12 + 9/12) = 19/12
(2/3 - 1/6) = (4/6 - 1/6) = 3/6 = 1/2
Acum putem înlocui în expresie:
(19/12) × 24/19 - (1/2) × 4/3
Frația 24/19 se simplifică cu 19/19, rămânând 24/1:
(19/12) × 24/1 - (1/2) × 4/3
Înmulțim fracțiile:
(19 × 24)/(12 × 1) - (1 × 4)/(2 × 3)
(456/12) - (4/6)
38 - 2/3
Pentru a scădea fracțiile, trebuie să avem același numitor:
(38 × 3)/3 - 2/3
(114/3) - 2/3
(114 - 2)/3
112/3
Deci, rezultatul pentru a) este 112/3.
Continuăm cu celelalte expresii matematice în mesajul următor.