👤
a fost răspuns

Sus pe culme bradul verde Sub zăpada albicioasă Printre negură se pierde Ca o fantasma ¹ geroasă, Și privește cu-ntristare Cum se plimbă prin răstoace? larna pe un urs călare, larna cu şapte cojoace. El se scutură și zice: În zadar tu, vrajitoare, Aduci viforul pe-aice, Aduci zile fără soare. (de Vasile Alecsandri) in zadar ingheti pământul, Ucizi florile şi stupii Bradul și trimiți moartea cu vântul Si trimiți foamea cu lupii. În zadar a ta suflare Apa-n râuri o încheagă, Șterge urma pe cărare Și de mine turturi leagă. În zadar aduci cu tine Corbul negru și prădalnic, și din codrii cu jivine Faci să iasă urlet jalnic. În zadar, urgie ³ crudă, Lungeşti noaptea-ntunecoasă Și, râzând de-a lumii trudă, Scurtezi ziua luminoasă. În zadar îmi pui povară De zăpadă şi de gheață. Fie iarnă, fie vară, Eu păstrez a mea verdeață

Ce se întâmplă cu bradul de pe culme?
Cum apare iarna în textul poeziei?
Ce aduce iarna cu ea?
Cum o numește bradul pe iarna? ​

Răspuns :

Răspuns:

1. **Ce se întâmplă cu bradul de pe culme?**

- Bradul de pe culme se pierde sub zăpada albicioasă, fiind învăluit în negură și privindu-se ca o "fantasmă geroasă".

2. **Cum apare iarna în textul poeziei?**

- Iarna apare în text ca o perioadă aspră, însoțită de elemente reci și ostile. Sunt folosite imagini precum "viforul", "zile fără soare", "înghețul pământului" și "turturi" pentru a descrie impactul iernii asupra mediului.

3. **Ce aduce iarna cu ea?**

- Iarna aduce cu ea vifor, zăpadă și ger, având un caracter dificil și adesea ostil. Aceasta schimbă peisajul și condițiile meteorologice.

4. **Cum o numește bradul pe iarnă?**

- Bradul o numește pe iarnă "vrajitoare", sugerând o prezență puternică și uneori malefică. Această personificare reflectă viziunea bradului asupra iernii ca pe o forță formidabilă și capricioasă.