Răspuns :
Răspuns:
3
Explicație pas cu pas:
f: R → R,
f(x) = x² - 5x + 3
f ∩ Ox <=> f(x) = 0 =>
x² - 5x + 3 = 0 <=>
a = 1 ; b = -5 ; c = 3
Δ = b²-4ac = (-5)²-4·1·3 = 25-12 = 13
√Δ = √13 =>
x₁,₂ = (-b±√Δ)/2a = (5±√13)/2
Produsul cautat =
(5-√13)/2 ·(5+√13)/2 = (25-13)/4 = 12/4 = 3
Graficul funcției f intersectează axa Ox în punctele de coordonate (x₁, 0) și (x₂, 0), unde x₁ și x₂ sunt soluțiile ecuației atașate funcției:
[tex]x^2 - 5x + 3 = 0[/tex]
[tex]a = 1, b = -5, c = 3[/tex]
Din Relațiile lui Viete, știm că:
[tex]x_1\cdot x_2 = \dfrac{c}{a} = 3[/tex]
⇒ produsul absciselor punctelor in care graficul funcției f intersectează axa Ox este 3