Răspuns: 65, 25
Explicație pas cu pas:
a + b = 90
a - 2×b + 2 × ( a-2×b) = b + 2×b - 2 × (a-2×b) → din primul coș (a) mut în al doilea dublul numărului de nuci din al doilea coș, apoi iau din al doilea dublul numărului de nuci rămase în primul coș, obținându-se același număr de nuci în cele două coșuri
a - 2×b + 2×a - 4×b = 3×b - 2×a + 4×b
3×a - 6×b = 7×b - 2×a
3×a + 2×a = 7×b + 6×b
5×a = 13×b ⇔ a/13 = b/5 = k → coeficient de proporționale
a = 13×k, b = 5×k
a + b = 90
13×k + 5×k = 90
18×k = 90
k = 90 : 18 ⇒ k = 5
a = 13×5 ⇒ a = 65 nuci erau în primul coș
b = 5×5 ⇒ b = 25 nuci erau inițial în al doilea coș