👤
a fost răspuns

Citeşte textul şi răspunde cerințelor formulate: ...... ********* -Din sfera mea venii cu greu Ca să te-ascult ş-acuma, şi soarele e tatăl meu, lar noaptea-mi este muma; O, vin', odorul meu nespus, şi lumea ta o lasă; Eu sunt luceafărul de sus, lar tu să-mi fii mireasă. O, vin', în părul tău bălai S-anin cununi de stele, Pe-a mele ceruri să răsai Mai mândră decât ele." -0, eşti frumos cum numa-n vis Un demon se arată, Dară pe calea ce-ai deschis N-oi merge niciodată! Mă dor de crudul tău amor A pieptului meu coarde, şi ochii mari şi grei mă dor, Privirea ta mă arde." -Dar cum ai vrea să mă cobor? Au nu-nțelegi tu oare, Cum că eu sunt nemuritor, Şi tu eşti muritoare?" - „Nu caut vorbe pe ales, Nici ştiu cum aş începe - Deşi vorbeşti pe înțeles, Eu nu te pot pricepe; 61 Dar dacă vrei cu crezământ Să te-ndrăgesc pe tine, Tu te coboară pe pământ, Fii muritor ca mine." -Tu-mi ceri chiar nemurirea mea În schimb pe-o sărutare, Dar voi să știi asemenea Cât te iubesc de tare; Da, mă voi naşte din păcat, Primind o altă lege; Cu vecinicia sunt legat, Ci voi să mă dezlege." (Mihai Eminescu, ,,Luceafărul" 1 Precizează rolul expresiv al dialogului în textul dat noapte" din prima strofă. 2 Reliefează semnificaţia simbolurilor „soare" Simbolul este procedeul expresiv prin care se sugerează o idee sau o stare sufletească și care înlocuiește o serie de reprezentări. 3 Explică rolul artistic al utilizării vocativului în sintagma ,O, vin', odorul meu nespus". 4 Prezintă valoarea expresivă a repetiției în text. Repetiția are rolul de accentuare a unei idei. 5 Identifică o imagine artistică şi o interogaţie retorică. Imaginea artistică este un produs al imaginaţiei artistului prin care acesta ilustrează viaţa într-un limbaj estetic abstract; tipuri de imagini artistice: imagini vizuale, imagini auditive, imagini olfactive, imagini chinestezice, imagini sinestezice. Interogaţia retorică este întrebarea la care nu se aşteaptă răspuns..​