Rotaristefan060 Rotaristefan060 25-11-2022 Limba română a fost răspuns găsiți și comentați un epitet din poezia Mircea cel Mare și soliiÎntr-o sală-ntinsă, printre căpitani,Stă pe tronu-i Mircea încărcat de ani.Astfel printre trestii tinere-nverziteUn stejar întinde brațe veștejite.Astfel după dealuri verzi și numai floriStă bătrânul munte albit de ninsori.Curtea este plină, țara în mișcare;Soli trimiși de Poartă vin la adunare.Toți stau jos mic, mare, tânăr și bătrân...Era nobil omul când era român.Solii dau firmanul. Mircea îl citește,Apoi, cu mărire, astfel le vorbește:— „Padișahul vostru, nu mă îndoiesc,Va să facă țara un pământ turcesc.Pacea ce-mi propune este o sclaviePână ce românul să se bată știe!"La aceste vorbe sala-a răsunat;Dar un sol îndată vorba a luat.— „Tu, ce într-această nație creștinăStrălucești ca ziua într-a ta lumină,Tu, o, doamne, cărui patru țari se-nchin.Allah să te ție, dar ești un hain!"În murmură surdă vorbele-i se-neacă.Cavalerii trage spadele din teacă.Mircea se-ndreptează iute către ei— „Respectați solia, căpitanii mei!"Apoi către solii Porții el vorbește— „Voi, prin care șahul astăzi mă cinstește!Mircea se închină de ani obosit;Însă al său suflet nu e-mbătrânit:Ochii săi sub gene albe și stufoaseCu greu mai îndreaptă săgeți veninoase;Dar cu toate astea fieru-i va lovi,Ș-albele lui gene încă n-or clipi.Cela ce se bate pentru a lui țară,Sufletu-i e focul soarelui de vară.Mergeți la sultanul care v-a trimis,Ș-orice drum de pace, spuneți că e-nchis!"Apoi către curte domnul se îndreaptă.— „Fericirea țării de la noi s-așteaptă.De deșarte vise să nu ne-nșelămMoarte și sclavie la străini aflăm.Viitor de aur țara noastră areȘi prevăz prin secoli a ei înălțare.Însă mai-nainte trebuie să știmPentru ea cu toții martiri să murim!Căci fără aceasta lanțul ne va strângeȘi nu vom ști încă nici chiar a ne plânge!"