Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă alegerea unei personalități culturale ca model reflectă sau nu adeziunea la un set comun de valori și principii, raportându-te atât la informațiile din fragmentul de interviu citat, cât și la experiența personală sau culturală.
În care din veacurile trecute românești v-ar fi plăcut să trăiți? În vremea lui Brâncoveanu, cu siguranță. Înseamnă că v-ar fi durut foarte mult cumplitul lui destin. Fără discuție! Eu mă gândesc însă la un timp al lui Brâncoveanu, aflat până în ziua de Sfânta Mărie a anului 1714, când capul Slăvitului și capetele copiilor lui cad la Istanbul.Mă gândesc la timpul de până atunci, la cei 26 de ani ai domniei, pe care Iorga i-a numit:,, Monarhia culturală românească”. Se ridicau palate și lăcașe de închinăciune, a apărut prima noastră Cale Regală, de la Curtea Domnească prin Mogoșoaia, prin Târgoviște și înapoi, a apărut prima noastră universitate în 1694, căreia i-a făcut Stolnicul [n.n. Constantin Cantacuzino] programul de studii. [...] Mi-ar fi plăcut să trăiesc atunci, pentru că atunci au scris marii noștri cronicari munteni. [...]Un timp dinastic, un timp interior, un timp al acestui Voievod neatent la curgerea vectorială a timpului, era o vreme suficientă pentru ceea ce ea adăpostea. Un timp în care a scris și Anonimul brâncovenesc, poate cel mai talentat dintre cronicarii munteni. O vreme în care lucrau nu mai puțin de șase tipografii în Țara Românească, toate cu banii lui Vodă. O vreme în care Brâncoveanu a construit într-o aripă a Palatului Domnesc niște încăperi în care, după cum grăiește o inscripție de atunci, acolo trebuia să fie ,, Biblioteca de suflet folositoare”. Voia Brâncoveanu să înființeze nici mai mult nici mai puțin decât un depozit național; fiecare din tipografiile sale avea obligația să trimită două exemplare din fiecare carte tipărită la Hurezi și să construiască acest depozit al nației. [...]