III. Aplică Citeşte cu atenție textul de mai jos. Vei îndeplini apoi o cerință, ceea ce te va transforma într-un adevărat explorator al trecutului. Azi am vizitat, împreună cu prietenul meu cel mai bun, un șantier arheologic. Nu știam cum arată, nu mai văzusem niciodată așa ceva. Cel mai repede ne-am împrietenit cu fotograful, care era amuzant şi sociabil. Şi ceilalți erau prietenoşi, deși erau ocupați cu munca lor. Se pare că prezenţa noastră, a copiilor, le-a purtat noroc, deoarece la un moment dat unul dintre arheologi a strigat către directorul şantierului: Domnule director, am găsit ceva foarte interesant, ceva extraordinar!" Am alergat cu toții pe marginea secţiunii (aşa numesc arheologii ,,gropile" pe care le sapă) unde se găsise minunea. Era... scheletul unui om. Am recunoscut coastele, craniul... stai așa... pe craniu avea aşezat un coif din argint cu semne ciudate pe el. Lângă schelet, abia vizibile din pământ, erau nişte obiecte din argint, o brățară din aur... nişte vase din lut frumos pictate... Vocea gravă a directorului m-a trezit cu o întrebare la care nu mă aşteptam: ,,Hei, copii! Aveți o provocare! la să vedem... ce meserie credeţi că avea acest domn din care au rămas doar oasele? Credeţi că era bogat sau sărac? Credeţi că am putea căuta indicii despre modul cum a murit? Să vă văd... cât de mult vă place arheologia?" Creați voi o continuare a textului pe care l-ați citit. Dați un final acestei ,,întâmplări". Cum ar continua dialogul dintre directorul şantierului şi copii? Ce răspunsuri ar avea copiii? Și, la rândul lor, ce întrebări? Pe cine ar mai putea întreba, pentru a afla și mai multe informații despre această descoperire? Pentru a vă inspira, vă puteți folosi de imaginile şi informaţiile de la Dosarul Cum arată un şantier arheologic. Textul vostru trebuie să aibă între 100 şi 150 de cuvinte. În discuție trebuie să includeți cel puțin încă un personaj şi să menţionaţi o epocă istorică. Vor fi apreciate creativitatea, corectitudinea exprimării gramaticale, frumusețea limba- jului, dar şi... priceperea micilor arheologi în descifrarea tainelor trecutului. Succes!